ANNONS

3 000 år gammal grav vandaliserad i Salem

Gravröse i Salem vandaliserat. Sven-Gunnar Brotström är arkeolog.
Hembygdsföreningen tror att vandaliseringen skett senaste månaden. Arkeologen Sven-Gunnar Broström kallar det ett brott mot kulturarvet.
En 3 000 år gammalt gravröse i Salem har blivit förstört.
Salems hembygdsförening tror att någon kan ha varit på jakt efter metall.
– De har varit målmedvetna. Det här är inget pojkstreck. De har jobbat i ett par timmar med att få undan alla stenar, säger arkeologikunnige Sven-Gunnar Broström.
ANNONS

För ett par veckor sedan gjorde Rönningebon Stig Silén upptäckten i Bornsjöområdet. Cirka  2-3 kubikmeter sten vid gravröset hade kastats undan. Man har därefter grävt vidare en del i den blottlagda marken.

En klick med rufflare som struntar i de tillstånd som krävs.

Sven-Gunnar Broström, arkeolog

Fonminnesbrott

Nu är en polisanmälan för fornminnesbrott att vänta.

Förra fredagen var länsstyrelsen på plats i Bornsjöområdet för att titta på skadorna. Här finns flera gravrösen.

– Vi har kontaktat en arkeologfirma som ska dokumentera skadorna. Sedan kommer vi att göra en polisanmälan. Det här kommer att rubriceras som ett misstänkt fornminnesbrott, säger Carina Örneklint Berg, arkeolog på länsstyrelsen.

Gravröse

Det vandaliserade gravröset fanns uppe på en höjd i Bornsjöområdet. Sven-Gunnar Broström tror att en lantbrukare med viss ställning kan ha blivit begravd här med tanke på läget. Foto: Privat

”Legat orört i 3 000 år”

I straffskalan för fornminnesbrott finns allt från böter till fängelse beroende på skadorna (Se faktarutan). Sven-Gunnar Broström på Salems hembygdsförening tror att det kan vara metallsökare som varit i farten.

– En del metallsökare sköter sig och gör nytta. Sedan finns en klick med rufflare som struntar i de tillstånd som krävs. Det här har legat orört i 3 000 år. Många stenar var täckta med mossa. Nu kommer det att synas att någon gjort åverkan på gravröset, säger han.

ANNONS

Sven-Gunnar Broström.

Sven-Gunnar Broström. Foto: Privat

Tumbabon Sven-Gunnar Brotsröm som driver arkeologifirman Botark fortsätter:

– Samtidigt är det konstigt. Det brukar inte ligga metallföremål i så här gamla gravar. Metallen blir upplöst med tiden, säger han.

Den 1 januari kom en ny lag där du måste betala en ansökningsavgift på 870 kronor för varje område du ansöker om att leta i med metallsökare. Även skriftligt samtycke från fastighetsägaren krävs. Därefter bedömer länsstyrelsen om metallsökaren ska få tillstånd.

– Vi har sett att ansökningarna minskat kraftigt och befarar att många struntar i att söka tillstånd nu, säger Carina Örneklint Berg länsstyrelsen.

Fakta

Fornminnesbrott

  • Fornminnesbrott av normalgraden ger böter eller fängelse i högst 6 månader.
  • Grovt fornminnesbrott leder till fängelse i högst fyra år.
Källa: Riksantikvarieämbetet

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.