ANNONS

Gravar som inte måste skötas ökar i Nacka

Janne Bergstock högtidlighåller sin pappas födelsedag med ett besök vid graven.
Janne Bergstock högtidlighåller sin pappas födelsedag med ett besök vid graven.
Janne Bergstock tycker inte att man ska stressa fram en begravning. Det får ta tid.
Janne Bergstock tycker inte att man ska stressa fram en begravning. Det får ta tid.
Tusentals ljus tänds i helgen på kyrkogårdar och begravningsplatser i Nacka. Här finns många återvunna gravstenar och allt fler väljer att låta anställda sköta gravarna.
ANNONS

På Storkällans är det kallt, tyst och upplyst av en blek höstsol när Mitt i besöker platsen. Storkällan i Älta sticker ut bland begravningsplatserna i Nacka. Det är är en modern begravningsplats för alla oavsett religion eller livsåskådning som sköts av Nacka församling.

– Det kändes rätt att välja Storkällan som begravningsplats för min pappa som skulle fyllt 88 år idag, säger Janne Bergstock som besöker graven bland de högresta tallarna.

Boo gamla kyrkogård i Boo  församling är Nackas äldsta och inte längre i bruk. Den har funnits sedan 1600-talet och här vilar stupade soldater och sjöfarare.

Då begravdes i princip alla kristet och i kistor. Några – som tagit sitt liv eller odöpta – fick inte del av de dödas gemenskap i den vigda jorden, utan blev begravna utanför kyrkogårdsmurarna. Men nu är det nya tider och begravningsritualerna är i förändring. På  de  kyrkogårdar i Nacka som är i bruk idag vilar döda som begravts borgerligt, muslimer och de vars aska strötts i en minneslund.  Och gravsättningar av hela kistor blir allt ovanligare.

– Bara 5 till 10 procent vill begravas i kista. Då är det oftast muslimer, kato-liker eller andra utlandsfödda,
säger Ulf Jansson, kyrkogårdsmästare i Nacka församlings kyrkogårdsför-valtning.

Kyrkogårdsförvaltningarna i Nackas tre församlingar – Nacka, Boo och Saltsjöbaden – fungerar som en slags myndighet med ansvar för att begravningslagen följs. Den säger att det ska ta max en månad från det att någon dör tills personen är begraven. I de allra flesta fall klarar församlingarna i Nacka av det kravet.

– Alla som önskar får en gravplats på någon av våra kyrkogårdar, men kistgravar erbjuds endast på Storkällans begravningsplats, säger Ulf Jansson.

Det blir allt vanligare att begrava anhöriga i en minneslund.

– Många vill ha lättskötta gravar utan ett skötselansvar, då den nya generationen är rörligare, flyttar ofta och längre.

ANNONS

Förra året begravdes 121 personer i minneslund i Nacka församling. 21 begravdes i askgravplats – som är ett mellanting mellan minneslund och vanlig grav med sten. I asklunden får man får en liggande sten med plats för en personlig symbol och namn. 91 begravdes i urna med sten på graven.

Och en personlig sten är det fortfarande många som vill ha. Nacka församling har valt att modernisera detta på sitt vis. De återanvänder stenar.

– Vi lämnar in gamla stenar till en firma som tar bort den gamla texten. Sedan kan gravrättsinnehavaren beställa en ny gravering. Vi har inrättat ett helt kvarter med återvunna stenar, säger Ulf Jansson.

I framtiden tror han dock att många kommer att välja att vila helt utanför en begravningsplats. Människan blir mer individualistisk – även efter döden.

– Begravningsakterna blir mer och mer personliga och så kommer det troligen att bli med våra gravplatser också. Regler för utformning av gravstenar blir mer tillåtande. Jag tror även på gravsättningar med tanke på miljön. Kanske skogsbegravningar utanför kyrkogårdarna som finns i Tyskland och USA, säger Ulf Jansson.

Fakta

Begravningsplatser i Nacka

I Nacka finns följande begravningsplatser: Boo gamla kyrkogård, Skogsö kyrkogård (gravplats endast för församlingsbor, Storkällans begravningsplats (plats även för kistgravar), Nacka Norra kyrkogård och Nacka Södra kyrkogård.

 

ANNONS