ANNONS

Grävarbeten blev hängande i luften

Arbetet för att gräva ner kraftledningen som går genom Järfälla skulle ha varit i full gång nu om allt gått enligt planerna.

Men Vattenfall väntar fortfarande på klartecken.
ANNONS

I en utredning som gjordes av statliga Svenska kraftnät för flera år sedan kom man fram till att marken i Stockholms län är allt för dyrbar för att ha kraftledningar ovan jord.

En stamkraftledning beräknas till exempel behöva en 120 meter bred gata där den löper fram.

Totalt ska 15 mil luftledningar grävas ner i Stockholms län. I Järfälla som är det näst största delprojektet handlar det om 13 kilo­meter.

Enligt den första tidplanen som presenterades 2009 när kommunen träffade ett så kallat intentionsavtal med Svenska kraftnät skulle ledningarna vara nedgrävda 2018.

Men nästan sex år senare har arbetet fortfarande inte kunnat starta.

– Vi går fortfarande och väntar på tillstånd från Energimarknadsinspektionen. Så vi ligger ungefär två år efter tidplanen, säger Clas Egnér, projektledare på ­Vattenfall.

Energimarknadsinspektionen tog emot ansökan för två och ett halvt år sedan.

Man medger att handläggningstiden varit extra lång men kan inte ge något besked om när ett beslut kan komma.

– Ärendet har krävt mer utredning än de flesta eftersom det handlar om en ledning med väldigt hög spänning i tätbebyggt område, säger handläggaren Jonas Grape.

ANNONS

I avtalet mellan Järfälla kommun och Svenska kraftnät 2009 gick kommunen in med 185 miljoner kronor. Pengar man räknade med att kunna få tillbaka genom att sälja den frigjorda marken för till exempel bostadsbyggande.

Även kommunens planer har nu förskjutits.

– Enligt den ursprungliga tidplanen trodde vi att vi skulle kunna planlägga området nu, men nu avvaktar vi tills det är klart vad som kommer att hända, ­säger Emelie Grind, samhällsbyggnadsdirektör.