Loffes grill går i graven – hyllas av läsarna

Loffes grill går i graven efter 53 år på Stuvsta torg. Elof ”Loffe” Bråtfors
I onsdags höll Loffe och hans familj öppet grillen för sista gången. Sen
Loffes grill går i graven efter 53 år på Stuvsta torg. Elov ”Loffe” Bråtfors
Thomas Brorsson är en av många återkommande gäster under årens lopp. – Det har nog blivit minst en gång i veckan, och nu har jag bott här i området i nio år. Men jag har nog känt till stället i minst 30 år, säger han.
Den första grillkiosken byggde Loffe 1963. Där blev han kvar till de byggde den nya på Stuvsta torg i slutet av 1980-talet.
Den första grillkiosken byggde Loffe 1963. Där blev han kvar till de byggde den nya på Stuvsta torg i slutet av 1980-talet.
Kunderna ha vallfärdat till Loffes grill på Stuvsta torg sedan början av 1960-talet. Nu efter 53 år, när Loffe just fyllt 80 år, går "Loffes grill" i graven. I onsdags höll han öppet för sista gången, men grilltraditionen på torget lever vidare - redan dagen efter tog nya ägare över.
Nu ha över 50 000 sett filmklippet med Loffe på Mitt i:s Facebooksida och minnen från kunder strömmar in kommentarsfältet.

Loffes grill har under de 53 år som grillen har funnits i Stuvsta lockat storpublik. Den har överlevt thaikioskernas framfart och kunderna vallfärdade in i det sista dit för en tunnbrödsrulle med korv och räksallad.

– Stuvsta har varit det underbaraste stället. Vi har haft en fantastiskt kundkrets sedan flera generationer tillbaka. Många kommer och vill berätta sina problem och då vill man försöka hjälpa till att lösa, säger Elov ”Loffe” Bråtfors.

Det var i slutet av 1980-talet, i samband med att torget byggdes om, som den nuvarande grillen öppnade. Innan dess, från 1963 till 1987, höll de till i en mindre grillkiosk strax ovanför i backen.

skarmavbild-2016-12-02-kl-16-27-33

Loffe har många minnen som han gärna delar med sig av. Allt från vem som var den första kunden, till att vara grillkiosken som var bland de första att sälja läsk och pommes frites.

– När vi firade 50-årsjubileum kom den första kunden som vi serverade när vi öppnade 1963 och frågade om jag mindes att han var först, och visst gjorde jag det. Jag kom till och med ihåg vad han beställde. Och jag minns också hur kön ringlade lång när vi började med pommes frites kort efter att vi öppnade, det var tider, säger han.

Läs också: Huddingebo prisas för film i Hollywood

Mitt under tillbakablickarna kommer Thomas Brorsson in i Loffes grill. Han är en av de många återkommande gästerna under årens lopp.

– Det har nog blivit minst en gång i veckan, och nu har jag bott här i området i nio år. Men jag har nog känt till stället i minst 30 år, säger han.

Liksom många andra som kommer in för att äta lunch de sista dagarna grillen går under namnet Loffes grill, tycker han att det är tråkigt att Loffe med familj har sålt.

– Va, är det sant!? Här som man har sprungit sedan man var en liten grabb, ropar en av kunderna.

En reaktion som är delad med många andra stammisar.

– Ja, det är ledsamheter säger de, vad ska du lägga av för. Men nu har man fyllt 80 år, och den dagen jag fyllde bestämde jag mig för att sälja, säger Loffe.

Nu hyllas han också på Mitt i Huddinges facebook-sida för en filmad intervju, som gjordes bara ett par dagar innan stängning. Fler än 50 000 personer har redan sett filmen, och flera hundra har kommenterat och delat med sig av sina minnen från Loffes.

”Loffes var med och bidrog till mitt näringsintag under 35 år”, säger någon, ”Nej, så sorgligt. Loffes grill har lindrat hunger och barntårar, och även en hungrig labrador har fått smaka. En institution på torget. Tack!”, säger en annan.

– Det har varit en härlig tid det kan man inte annat säga. Och jag tröttnar aldrig på korv, jag tycker fortfarande att korv är det godaste, säger Loffe.

När Loffe med familj lämnade i onsdags, gick namnet Loffes grill i graven, men redan dagen därpå tog nya ägare över grillen. En ägare som redan tidigare har grillkiosk på Östermalm.

– Jag har varit i branschen sedan 1984, så jag kan branschen väl och jag ska fortsätta i samma anda som Loffe, men men några nyheter också. Jag bor själv i Snättringe så jag känner området väl, säger nya ägaren Samuel Tomas.