Gravida Ameneh skickades hem från Karolinska – barnet dog i magen

Mahdi och Ameneh förlorade sitt barn och är kritiska till Karolinska valde att skicka hem dem, gång på gång. På Karolinska ansåg man inte att läget var akut.
Mahdi och Ameneh förlorade sitt barn och är kritiska till Karolinska valde att skicka hem dem, gång på gång. På Karolinska ansåg man inte att läget var akut.
Ultraljudet visade att det inte fanns fostervatten kvar i höggravida Ameneh mage.

Hon och maken Mahdi skickades ändå hem från Karolinska med lugnande besked. Morgonen därpå dog dottern i Amenehs mage.

Paret har nu gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

En ljusstake formad som en ängel står på fönsterblecket och håller om ett värmeljus. Barnvagnen står tom vid fönstret. I soffan sitter Ameneh och Mahdi. De skulle ha varit nyblivna föräldrar åt en flicka nu. Istället är lägenheten i Hallonbergen tyst.

Under sommaren hade Ameneh sprungit på toaletten extra ofta, det hade runnit vatten ur henne. Förlossningen var planerad till den 29 september. Den 9 augusti var paret på mottagningen Mamma Mia i Kista för en kontroll. Ett ultraljud visade att det inte fanns något fostervatten kvar.

De skickades direkt till kvinnokliniken på Karolinska i Solna. Där blev Ameneh undersökt, barnets hjärta kontrollerades. Något nytt ultraljud blev det inte. De skickades hem.

Dagen därpå var de tillbaka på Karolinska. Också den gången för att sändas hem med en uppmaning att höra av sig om vattnets färg eller fostrets rörelser ändrades.

– Fyra dagar i rad var vi på Karolinska och blev hemskickade varje gång. Vi ville att Ameneh skulle läggas in för observation, men de sa att det inte behövdes, berättar Mahdi.

Hemma i lägenheten var det stor oro.

– Jag var orolig hela tiden och tänkte att barnet skulle dö, berättar Ameneh.

På morgonen den 14 augusti kände Ameneh att något var riktigt fel.

– Jag kände ju att hon slutat sparka. Hon rörde sig inte alls.

I journalerna står att Ameneh via telefon fick rådet att dricka kallt och puffa på magen. Ameneh och Mahdi åkte in ändå.

Samma kväll konstaterades att flickans hjärta slutat slå i Ameneh mage. På natten födde hon barnet.

Mahdi visar en bild på sin mobil. Flickan ser ut att sova. Nu har hon en plats på Sundbybergs begravningsplats. Paret har nu gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. De är kritiska på flera punkter.

– Min fru skickades hem från sjukhuset trots att läkarna visste att det fanns risker. Varför lät de henne inte stanna för observation? Då hade de i alla fall tagit sitt ansvar. De sa till oss att allt var perfekt, att vår bebis var normal. Resultatet blev att barnet dog, säger Mahdi.

De ifrågasätter Karolinskas bedömning att läget för barnet inte var akut.

– På vilka grunder fattar man ett sådant beslut? Hur kan det räknas som allvarligt men inte akut? säger Ameneh.

Vad som orsakade barnets död är inte utrett, man inväntar obduktionsrapporten.

– Våra liv är förstörda. Det går inte att tänka eller sova, inte att jobba. Vår son väntar fortfarande på ett syskon, säger Mahdi.

Karolinska: ”Vi bedömde inte läget som akut”

Trots att det fanns risker med Amenehs graviditet anser läkarna att det inte var nödvändigt att lägga in henne för observation.

”Det var allvarligt, men inte akut, det var vår bedömning”.

Mitt i Sundbyberg har i en veckas tid sökt ansvariga på Karolinska sjukhuset för en kommentar. Vi har även sökt den läkare som paret haft mest kontakt med.

I en ljudupptagning som Mitt i tagit del motiverar läkarna de beslut som togs, bland annat beslutet att inte förlösa barnet i förtid när man upptäckte att det inte fanns fostervatten.

”Det var inte en normal graviditet, det fanns risker. Men vi bedömde att riskerna med att föda barnet var större än att vänta”.

Läkarna säger att de trodde att barnet mådde bra i Amenehs mage trots att det inte fanns vatten. De säger också att det oftast är bättre att avvakta förlossning för att låta barnet och organen växa klart.

”Vår bedömning var att det här var säkrast för barnet och inte farligt för mamman. Det var allvarligt men inte akut, det var vår bedömning”.

Läkarna säger i inspelningen att de alltid ordnar plats för patienten om det behövs av medicinska skäl. Att inte skriva in Ameneh för observation berodde inte på platsbrist, säger de, och bedömdes inte vara nödvändigt.

”Det kan verka konstigt i efterhand, men bedömningen var att det här tillståndet som var i magen sannolikt hade varit i ganska många veckor. Ingenting tydde på att det fanns något omedelbart hot mot barnet”, säger läkaren i inspelningen.