Grävjobb bröt internetuppkopplingen i Rönninge

Grävskopa
Kan ställa till det för internetanvändare.
Runt 200 abonnenter i Rönninge saknar fast telefoni eller internetuppkoppling sedan en vecka tillbaka.

Under torsdagen förra veckan var det många som blev utan internet och telefon efter att kommunens grävningar under busstationen i Rönninge gick snett. De flesta återfick kopplingen samma dag men runt 200 abonnenter är fortfarande drabbade.

Det som inträffade var att Salems kommuns entreprenör som bygger nya vatten- och avloppsledningar i Rönninge centrum borrade i marken. Fiber- och kopparledningarna låg djupare än man beräknat, vilket ledde till att utrustningen skadade överdelarna på kablarna – och där har vi förklaringen till bristen på telefoni och internet.

Maria Kavcic som är chef för gata VA i kommunen uppskattar att runt 400 abonnenter drabbades den 3 mars när kablarna fick sig en omgång. Hon berättar att fibern lagades ganska snabbt, inom ett dygn, men däremot har många som använder fast telefoni och internet genom adsl-modem fått vara utan uppkoppling i veckan.

– Vi har försökt att informera på hemsidan, Skanova som är Telias bolag har försökt att koppla om så att man får i gång så många som möjligt men runt 200 saknar fast telefoni och adsl-uppkoppling, säger Maria Kavcic.

Under torsdagseftermiddagen meddelade kommunen att Telia Sonera beräknas ha åtgärdat problemen tidigast på måndag. Trafiken kring Stationsvägen kommer att stängas av under det omfattande reparationsarbetet.