ANNONS

Grävjobb skadade granar

Kommunen grävde så illa att de skadade granrötter på en privat tomt. Nu finns det risk att träden faller över Margretelundsvägen.
Kommunen grävde så illa att de skadade granrötter på en privat tomt. Nu finns det risk att träden faller över Margretelundsvägen.
När Österåkers kommun skulle rensa ett dike i Flaxenvik grävde man så illa att flera stora granar på en privat tomt fick rötterna förstörda.

Nu befarar ägaren att granarna ska falla över Margretelundsvägen.

Men kommunen tar det kallt.
ANNONS

– Det är ju rena dödsfällan för allmänheten. Det kan komma fotgängare och barnvagnar och de flesta kör i 70 här, säger husägaren Margith Westman, vars granar började dö när kommunen grävt ett dike.

Enligt Margith grävde kommunens entreprenör inte bara sönder granarnas rötter utan schaktade även inne på hennes tomt, trots att det finns gott om utrymme utanför.

Själva grävarbetet ägde rum i höstas. Men det var först i våras som hon såg vad som hänt, när hon kom hem till Österåker. Då ringde hon försäkringsbolaget direkt.

– Kommunen sa först att de skulle rensa diket 30 centimeter. I stället hade de schaktat 80-90 centimeter djupt, och inte där det gamla diket var, utan längre in från vägen. De har inte orkat dra diket under busskuren.

När Mitt i besöker platsen står ett par pinnar i diket som ska markera Margiths tomtgräns.

Enligt Margith har kommunen placerat ut dem, men om de stämmer är inte gott att veta.

Av de cirka 15 granarna, som är 50 år gamla och som fungerat som en skärm mellan hennes tomt och Margretelundsvägen, knäcktes en nyligen och ytterligare minst en ser helt död ut.

– Jag åkte förbi där förra sommaren och då var alla granar gröna och fina. Men nu när de grävt av rötterna behövs det inte mycket blåst för att de ska gå omkull. De kan lägga sig ner vilken sekund som helst, säger Jens Blixt på Trädfällarlaget, som hjälpt Margith att fälla den knäckta granen.

På kommunen vill de helst inte prata om vad som hänt utan hänvisar till att man för diskussioner med Margith Wesstmans juridiska ombud.

ANNONS

– Jag blir besviken att de går via media när vi ska komma överens så att det blir bra för alla parter, säger Ann Erlandsson, driftingenjör på Österåkers kommuns väg- och trafikenhet.

Margith Westman säger att kommunen varit helt ointresserad av att ta på sig någon skuld innan hon kopplade in sin jurist.

Först efter ett par påstötningar från juristen meddelade kommunen att man går med på att be lantmäteriet att sätta ut nya tompinnar för att fastställa om man gjort något fel.

Enligt Österåkers kommun finns heller ingen risk att granarna ska falla över vägen.

– Den risken bedömer jag vara högst osannolik. Entreprenören vi jobbar med gör samma bedömning, säger Ann Erlandsson.

Fakta

Granar kan bli 400 år gamla

Granar kan bli över 400 år. I mellersta Sverige blir de sällan mer än 200 år.

På Fulufjället i Dalarna har man hittat en gran med ett 9 500 år gammalt rotsystem.

Granens värsta naturliga fiende är en larv som kan kaläta ett helt träd som då dör eftersom att barren är viktiga för trädets överlevnad.

Traditionellt i Sverige har granen använts – förutom som julgran förstås – till harts, tuggkåda, kryddning av viltkött, vid garverier och för att ge god lukt i ett rum.

Källa: wikipedia, kottar.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.