Gravkransen blev stulen

Patrik Palmö och Gabriella Butts har svårt att förstå blomsterstölden. ”Vi hoppas att den som stulit kransen tänker efter”, säger Patrik.
Patrik Palmö och Gabriella Butts har svårt att förstå blomsterstölden. ”Vi hoppas att den som stulit kransen tänker efter”, säger Patrik.
Stölderna fortsätter på Haninges större kyrkogårdar.

Bara någon dag efter Patrik Palmös morfars begravning i Västerhaninge var blomstret borta.

– Snälla, låt oss bara få sörja i fred, vädjar han.

I december berättade Lokaltidningen Mitt i om de allt fler stölderna från Västerhaninge kyrkogård.

Trenden har fortsatt och enligt kyrkan rapporteras minst en stöld i månaden. Ibland stjäls det direkt efter en begravning.

Onsdagen den 13 augusti begravdes Patrik Palmös morfar. När familjen återvände till graven på helgen var den stora roskransen värd närmare 2 000 kronor borta.

När vi träffar Patrik och hans sambo Gabriella Butts är de både förvånade och ilskna. Två små rosor från kransen ligger kvar.

”Farväl min älskling, Karin” var Patriks mormors hälsning på banden. De hade slitits av och låg slängda intill graven.

– Man kan knappt tro att det är sant. Hela familjen har tagit väldigt illa upp, säger Patrik Palmö.

Efter stölden lade Gabriella upp en efterlysning på Facebook. Hon vädjade till folk som visste något att hjälpa till. Gensvaret har varit mycket stort. Förra veckan hade inlägget delats runt 7 500 gånger.

– Ingen har uppgifter om kransen, men enormt många har stöttat oss. Ett par från Örebro erbjöd sig att köpa en ny. Även om vi inte får tillbaka kransen så vill vi att folk blir varse dessa stölder, att man tänker efter, säger hon.

Kyrkoherden i Västerhaninge-Muskö församling, Benny Helgessson, kallar det för en katastrof när de återkommande stölderna sker.

– Det är så sorgligt att jag inte kan beskriva det. Man häpnar över stölderna. De anhöriga kränks i sorgen, säger han.

Även i Österhaninges kyrkogårdsområden sker stölder från gravarna, enligt kyrkoherde Krister Stenberg.

Kan det inte vara så att rådjur äter upp blommorna?

– Även rådjuren är ett problem, men det är ett faktum att folk börjat plocka blommor från våra gravar. Det är en moralisk och etisk gräns som man går över och ett fenomen som är bra att folk får reda på.

Anses en stöld skada graven är det ett brott mot griftefriden, vilket i värsta fall kan ge fängelse.

Staffan Lundstedt, kyrkogårdskonsulent på Svenska kyrkan, ser allvarligt på trenden som han menar stegrats de sista tio åren.

– Vi låser allt fler kyrkogrindar och installerar allt fler larm. Tendensen tror jag beror på en allmän sekularisering. Många känner inte vördnaden för den avlidne längre. Man respekterar ingenting utan tar det som är stöldbegärligt, säger han.