Gravplatserna är snart slut på Södermalm

Tilda Tunblad står vid Anna Lindhs grav vid Katarina kyrkogård.
Tilda Tunblad står vid Anna Lindhs grav vid Katarina kyrkogård.
Här håller gravplatserna på att ta slut. Det finns just nu bara ett tiotal platser kvar.
Här håller gravplatserna på att ta slut. Det finns just nu bara ett tiotal platser kvar.
Kolumbariet vid Högalid är ett praktiskt sätt att få plats med 8800 gravar.
Kolumbariet vid Högalid är ett praktiskt sätt att få plats med 8800 gravar.
Det börjar bli väldigt trångt på innerstans kyrkogårdar.
På Södermalm finns det snart inte längre plats för några kistgravar.
Och väntetiden mellan dödsfall och begravning är längst i hela världen.

Det är lugnt och fridfullt på Katarina kyrkas kyrkogård denna hösteftermiddag. Tilda Tunblad, 76, är på promenad bland raden av gravar där kända namn som Cornelis Vreeswijk och Anna Lindh har sin sista viloplats. Men en pampig gravsten lockar inte Tilda. Hon vill bli kremerad och begrava askan i samma minneslund som hennes föräldrar.

– Det ska vara så enkelt som möjligt.

Hur hennes begravningsceremonin ska vara har hon däremot inte tänkt så mycket närmre på, än så länge.

– Det är sådant som man skjuter upp. Men jag vill definitivt att den ska vara ljus.

Få traditionella gravplatser kvar

Katarina kyrka och är en av få platser i stadsdelen där man kan begravas i marken. Men den som vill begravas i kista eller ha en gravplats med sten blir nog besviken.

Det finns bara ett tiotal traditionella gravplatser kvar. Och på grund av platsbrist kommer det framöver vara svårt att få en gravplats annat än i den anonyma minneslunden.

En utredning görs just nu om det kan byggas nya askgravplatser. Men antagligen kommer man inte kunna ha en traditionell sten där, utan vanligt är att man istället får en plakett med sitt namn uppsatt.

– Kyrkorådet vill att kyrkogården ska vara till för både levande och döda. Och då kan man inte ha stenar över hela gräsmattan, säger Lisa Lindström, administrativ chef i Katarina församling.

Kolumbariet vid Högalid. 3000 av de 8800 gravfacken är lediga.

Men det finns även andra slags rum för den sista vilan på Södermalm. Vid Högalids kyrka finns ett stort kolumbarium, som är som ett slags mausoleum för urnor. De ligger i gravnischer travade på varandra runt en mindre grön park. Ont om plats på marken gör det till ett praktiskt sätt att få plats med nära 9000 urngravar på en liten yta.

– Det är gott om tillgång på gravplatser. Ungefär en tredjedel är lediga, säger Christina Engqvist, kyrkoherde i Högalid.

Här är döden ständigt närvarande

De flesta kremeras

När en Södermalmsbo dör är det vanligaste att kroppen just kremeras. Hela nio av tio Stockholmare går denna väg. Den sista tiondelen hamnar i en traditionell kistgrav.

– Ett vanligt missförstånd att man måste vara med i Svenska kyrkan får att bli begravd på en kyrkogård. Men det är helt fel. Våra gravplatser är till för alla, säger Mats Larsson, direktör för Stockholm stads kyrkogårdsförvaltning.

Stockholms stad är huvudman, och har det yttersta ansvaret, för begravningsverksamheten. Att en kommun har den rollen är mycket ovanligt. Bara Stockholm och Tranås har den lösningen i Sverige, annars är det Svenska kyrkan.

Längst väntetid i världen

Vi stockholmare är även världsmästare – i att vara långsamma på att begrava våra döda.

I snitt tar det 26 dagar att få våra nära och kära i jorden från dess dödsfallet sker, enligt statistik från begravningsbranschen. Vilket är längst i hela världen.

– Det är nästan alltid anhörigas egna beslut som gör att begravningarna drar ut på tiden, säger Mats Larsson.

En av de största anledningarna är att de flesta vill ha begravningar på fredagar, vilket gör att det kan bli långa väntetider.

Men det är på håret. Enligt lagen får man nämligen inte vänta längre än 30 dagar mellan dödsfall och begravning. Men det händer ändå titt som tätt att det går längre tid än så.

Vad händer då?

– Vi är inte poliser som granskar det här. Det är egentligen skatteverkets uppgift. Men i stort sett händer ingenting, om det inte skulle vara ett extremfall. Det är ungefär som att gå mot rött ljus, det händer inte så mycket men det är inte lagligt, säger Mats Larsson.

Allt fler dör utan ceremoni

 

Fakta

Här kan du begravas på Södermalm

Kyrkogårdar: Katarina kyrka har en urngravkyrkogård, snart fullbelagd, och minneslund. Maria Magdalena kyrka erbjuder minneslund, askurnlund och familjegrav för urnor. Högalids kyrka har en minneslund och ett stort kolumbarium, ett slags mausoleum för urnor. Många Södermalmsbor begravs även på Skogskyrkogården och Norra begravningsplatsen i Solna

Borgerligt: I innerstan finns det numera ett kapell på Skeppsholmen som har avkristnats. Utanför tullarna är det vanligt att ligga på Skogskyrkogården. Till exempel Hans Alfredsson begravdes borgerligt här nyligen.

Andra religioner: Den möjligheten för begravning finns inte i innerstan. Men i Stockholmsområdet finns möjlighet att bli begravd oavsett religion.

Ta hem askan: Tyvärr. Det får man inte i Sverige. I USA är det däremot mera vanligt.

Spridas i naturen: Speciellt tillstånd krävs från länsstyrelsen. I Stockholms län är det i regel bara på vatten som tillåts, minst 1 km från land.

Källa: Stockholms stad, länsstyrelsen