Gravplatserna har tagit slut på Kungsholmen

Åke Jansson, 91, vill bli begravd i en askgrav vid Kungsholms kyrka, bredvid sin hustru.
Åke Jansson, 91, vill bli begravd i en askgrav vid Kungsholms kyrka, bredvid sin hustru.
Det börjar bli väldigt trångt på innerstans kyrkogårdar.
På Kungsholmen finns det inte längre plats för några kistgravar.
Och väntetiden mellan dödsfall och begravning är längst i hela världen.

Det är lugnt och fridfullt på Kungsholms kyrkas kyrkogård denna hösteftermiddag. Vid en av askgravlundarna står Kungsholmsbon Åke Jansson, 91. Hans fru ligger begravd under en av av de platta stenarna. Och bredvid henne vill han själv ligga när den dagen kommer.

– Det är en favoriserad plats. Och så hör jag till den här församlingen, säger han.

Att kremeras är en självklarhet tycker Åke.

– En större kistgrav är att slösa med utrymme. Jag tycker att det känns lyxigt, att få ligga i en urna här på kyrkans mark.

Exakt hur han vill ha sin begravningscermoni har han inte närmre tänkt på. Förutom att det ska vara folkmusik. Han har själv länge spelat viola.

– Det viktiga är att det blir stilfullt, inte så spexartat. Kyrkan har så många nya procedurer som skiljer sig från hur det var i ungdomen. Men jag tycker att vi ska vara rädda om stil och värdighet.

Inga traditionella gravstenar

Här vid Kungsholms kyrka är den enda platsen i stadsdelen där man kan begravas i marken. Men den som vill ha en kistgrav eller en traditionell gravsten blir besviken. Det erbjuds inte här, på grund av platsbrist. Det är kremering och begravning i askgravlund eller anonym minneslund som gäller.

– Minneslunden är det vanligaste alternativet, säger Ulla Lindholm, administratör i Västermalms församling.

Men det finns även andra rum för den sista vilan på Kungsholmen. Under S:t Görans kyrka finns det ett kolumbarium, som är som ett slags underjordiskt mausoleum för urnor. Men det senaste decennierna har detta val dalat i popularitet.

– Det är inte samma rusning som förr. Förr var det två vaktmästare anställda här, nu är det bara jag, säger Tibor Kisvári, ansvarig för kolumbariet.

De flesta kremeras

När en Kungsholmsbo dör är det vanligaste att kroppen just kremeras. Hela nio av tio stockholmare går denna väg. Den sista tiondelen hamnar i en traditionell kistgrav.

– Ett vanligt missförstånd att man måste vara med i Svenska kyrkan får att bli begravd på en kyrkogård. Men det är helt fel. Våra gravplatser är till för alla, säger Mats Larsson, direktör för Stockholm stads kyrkogårdsförvaltning.

Stockholms stad är huvudman, och har det yttersta ansvaret, för begravningsverksamheten. Att en kommun har den rollen är mycket ovanligt. Bara Stockholm och Tranås har den lösningen i Sverige, annars är det Svenska kyrkan.

Längst väntetid i världen

Vi stockholmare är även världsmästare – i att vara långsamma på att begrava våra döda.

I snitt tar det 26 dagar att få våra nära och kära i jorden från dess dödsfallet sker, enligt statistik från begravningsbranschen. Vilket är längst i hela världen.

– Det är nästan alltid anhörigas egna beslut som gör att begravningarna drar ut på tiden, säger Mats Larsson.

En av de största anledningarna är att de flesta vill ha begravningar på fredagar, vilket gör att det kan bli långa väntetider.

Men det är på håret. Enligt lagen får man nämligen inte vänta längre än 30 dagar mellan dödsfall och begravning. Men det händer ändå titt som tätt att det går längre tid än så.

Vad händer då?

– Vi är inte poliser som granskar det här. Det är egentligen skatteverkets uppgift. Men i stort sett händer ingenting, om det inte skulle vara ett extremfall. Det är ungefär som att gå mot rött ljus, det händer inte så mycket men det är inte lagligt, säger Mats Larsson.

Fakta

Här kan du begravas på Kungsholmen

Kyrkogårdar: Kungsholms kyrka erbjuder urngravar, askgravplatser och minneslund. Ej kistgrav. Under S:t Görans kyrka finns det ett kolumbarium, ett slags mausoleum för urnor. Många Kungsholmsbor begravs även på Skogskyrkogården och Norra begravningsplatsen i Solna. På Kungsholmen finns det även två andra kyrkogårdar: Mosaiska begravningsplatsen vid Alströmergatan och Judiska kyrkogården vid Kronobergsparken. Ingen av dem används längre.

Borgerligt: I innerstan finns ett kapell på Skeppsholmen som har avkristnats. Utanför tullarna är det vanligt att ligga på Skogskyrkogården. Till exempel Hans Alfredsson begravdes borgerligt här nyligen.

Andra religioner: Den möjligheten för begravning finns inte i innerstan. Men i Stockholmsområdet finns möjlighet att bli begravd oavsett religion.

Ta hem askan: Tyvärr. Det får man inte i Sverige. I USA är det däremot mera vanligt.

Spridas i naturen: Speciellt tillstånd krävs från länsstyrelsen. I Stockholms län är det i regel bara på vatten som tillåts, minst 1 km från land.

Källa: Stockholms stad, länsstyrelsen