Gravplatserna har tagit slut på Östermalm

Ulla Niklassons make ligger begravd i en askgravlund på Hedvig Eleonoras kyrkogård.
Ulla Niklassons make ligger begravd i en askgravlund på Hedvig Eleonoras kyrkogård.
Bredvid honom önskar hon ha sin sista viloplats.
Bredvid honom önskar hon ha sin sista viloplats.
Ulla Niklasson promenerar över kyrkogården så gott som dagligen.
Ulla Niklasson promenerar över kyrkogården så gott som dagligen.
Det börjar bli väldigt trångt på innerstans kyrkogårdar.
På Östermalm finns det inte längre plats för några kistgravar.
Och väntetiden mellan dödsfall och begravning är längst i hela världen.

Det är lugnt och fridfullt på Hedvig Eleonoras kyrkogård denna hösteftermiddag. Ulla Niklasson, 88, som bor i närheten går ofta hit på promenader. Här ligger också hennes makes aska begravd. Och bredvid honom vill också Ulla ha sin sista viloplats när den dagen kommer.

– Jag har som ett mål nästan varje dag att hälsa på, säger hon.

Att kremeras är vad hon också föredrar. Själva begravningsceremonin har hon inte tänkt närmre på. Men kanske att den också blir här i den vackra kyrkan.

– Jag är inte så kyrklig, men jag vill ha en kyrklig begravning. Man pratar inte så ofta om döden. Men det är ju en del av livet.

Inga traditionella gravar

Hedvig Eleonoras kyrka och är en av få platser i stadsdelen där man kan begravas i marken. Men den som vill ha en kistgrav eller en traditionell gravsten blir besviken. Det erbjuds inte här, på grund av platsbrist. Det är kremering och begravning i askgravlund som gäller.

Men det finns även andra slags rum för den sista vilan på Östermalm. Under Engelbrekts kyrka finns ett kolumbarium, som är som ett slags underjordiskt mausoleum för urnor.

Men det börjar bli fullt.

– Vi har inte så många platser kvar. Just nu är det bara tre stycken, säger Marie Andersson Lyckeståhl, föreståndare.

Men gravnischer förväntas snart att bli lediga. En hel del gravar kommer att återgå till Engelbrekts församling för nyupplåtelse, där det inte längre finns någon anhörig. Urnorna plockas då ut och askan läggs i marken på en kyrkogård.

– Den gamla askan får inte spridas i en minneslund. För man får inte begravas två gånger, säger Marie Andersson Lyckeståhl.

Allt fler dör utan ceremoni

De flesta kremeras

När en Östermalmsbo dör är det vanligaste att kroppen just kremeras. Hela nio av tio Stockholmare går denna väg. Den sista tiondelen hamnar i en traditionell kistgrav.

– Ett vanligt missförstånd att man måste vara med i Svenska kyrkan får att bli begravd på en kyrkogård. Men det är helt fel. Våra gravplatser är till för alla, säger Mats Larsson, direktör för Stockholm stads kyrkogårdsförvaltning.

Stockholms stad är huvudman, och har det yttersta ansvaret, för begravningsverksamheten. Att en kommun har den rollen är mycket ovanligt. Bara Stockholm och Tranås har den lösningen i Sverige, annars är det Svenska kyrkan.

Längst väntetid i världen

Vi stockholmare är även världsmästare – i att vara långsamma på att begrava våra döda.

I snitt tar det 26 dagar att få våra nära och kära i jorden från dess dödsfallet sker, enligt statistik från begravningsbranschen. Vilket är längst i hela världen.

– Det är nästan alltid anhörigas egna beslut som gör att begravningarna drar ut på tiden, säger Mats Larsson.

En av de största anledningarna är att de flesta vill ha begravningar på fredagar, vilket gör att det kan bli långa väntetider.

Men det är på håret. Enligt lagen får man nämligen inte vänta längre än 30 dagar mellan dödsfall och begravning. Men det händer ändå titt som tätt att det går längre tid än så.

Vad händer då?

– Vi är inte poliser som granskar det här. Det är egentligen skatteverkets uppgift. Men i stort sett händer ingenting, om det inte skulle vara ett extremfall. Det är ungefär som att gå mot rött ljus, det händer inte så mycket men det är inte lagligt, säger Mats Larsson.

Här är döden ständigt närvarande

Fakta

Här kan du begravas i Östermalms stadsdelsområde

Kyrkogårdar: Galärvarvskyrkogården
 erbjuder plats i minneslund och askgravlund. Ej kistgrav. Hedvig Eleonora erbjuder askgravlund för personer som bor på Östermalm. Ej kistgrav. Under Engelbrektskyrka kyrka finns även ett kolumbarium, ett slags mausoleum för urnor. Många Östermalmsbor begravs även på Skogskyrkogården och Norra begravningsplatsen i Solna

Borgerligt: I innerstan finns det numera ett kapell på Skeppsholmen som har avkristnats. Utanför tullarna är det vanligt att ligga på Skogskyrkogården. Till exempel Hans Alfredsson begravdes borgerligt här nyligen.

Andra religioner: Den möjligheten för begravning finns inte i innerstan. Men i Stockholmsområdet finns möjlighet att bli begravd oavsett religion.

Ta hem askan: Tyvärr. Det får man inte i Sverige. I USA är det däremot mera vanligt.

Spridas i naturen: Speciellt tillstånd krävs från länsstyrelsen. I Stockholms län är det i regel bara på vatten som tillåts, minst en kilometer från land.

Källa: Stockholms stad, länsstyrelsen