ANNONS

Fixar-Helen grejar äldres lampbyten

Helen Karlsson hjälper till att byta glödlamporna i kristallkronan hos Birgitta Sjöberg.
Helen Karlsson hjälper till att byta glödlamporna i kristallkronan hos Birgitta Sjöberg.
Få nya vårgardiner, byta en trasig glödlampa eller bära ner julsakerna i källaren.
Fixarna åker hem till Söders äldre – och hjälper till med vardagssysslor.
Anledningen är att minska fallrisken i hemmet.
ANNONS

Helen Karlsson jobbar som fixare på Södermalm. Jobbet innebär att hon åker hem till äldre och hjälper till med vardagssysslor. Det kan vara allt från att sätta upp gardiner till att fästa sladdar eller bära ner saker från vinden.

I dag ska hon hem till Birgitta Sjöberg, 83, som behöver hjälp med att byta glödlampor.

– Jag kan inte längre stå på en stol eller klättra på stegar. Därför känns det helt fantastiskt att kunna få hjälp. Jag har haft det mörkt i klädkammaren i nära ett halvår, säger Birgitta Sjöberg.

Kostar inget

Att få hjälp av fixaren, eller vaktmästartjänsten som det också kallas, är gratis. Enda kravet är att man ska ha fyllt 75 år och bo i Stockholm. Varje hushåll får anlita fixarna som mest sex timmar per år.

– Det är ett tacksamt jobb. Alla blir så glada över att bli hjälpta. Det är socialt också. Ofta står kaffet på när man kommer, även om man bara ska byta en glödlampa, säger Helen Karlsson.

De praktiska vardagssysslorna som hon hjälper till med bara är en del av jobbet.

– Jag fungerar också som ett slags skyddsombud. Jag passar på att kolla om det finns några lösa sladdar som man kan snubbla på eller andra olycksrisker. Och berättar för de äldre om deras rättigheter. Det finns många olika typer av hjälp som man har rätt att få, men som man kanske inte känner till.

Rätt till hjälpmedel

Till exempel att äldre har rätt att få gratis hjälpmedel vid behov. Som en rollator, förhöjda kuddar till stolar eller ett handtag vid toalettstolen. Hör eller ser man sämre har man också rätt att få hembesök av experter, som kan ge råd och stöd.

ANNONS

– Många äldre blir isolerade för att de hör dåligt, säger Helen Karlsson.

 

Det jobbar i dag två personer på fixartjänsten på Södermalm. Kötiden att få något ordnat hemma är just nu inte speciellt lång, beroende på vad man vill ha hjälp med. Något enklare, som att byta en glödlampa, kan man kanske få hjälp med redan samma dag. Eller samma vecka.

– Man ska inte samla på sig massa olika grejer som behöver fixas. Har lampan gått i badrummet, ring på en gång. Det är stor risk att man ramlar annars i mörkret om man till exempel ska gå på toaletten mitt i natten, säger Helen Karlsson.

Slipper sitta i mörkret

Hemma hos Birgitta Sjöberg fungerar nu lamporna igen, i såväl klädkammaren som i hallen och i kristallkronan över stora matsalsbordet.

– Det är jättebra. Nu behöver jag inte sitta i mörkret längre. I vintras fick jag hjälp att ta ned julstjärnan. Tidigare satte den uppe till påsk, säger hon.

 

Fakta

Fixartjänsten

För alla som fyllt 75 år.

Hjälp med vardagssysslor som är tunga/riskfyllda för äldre

Gratis

Ingen biståndsprövning

Max 6 timmar per år och hushåll

Exempel på arbeten som fixaren gör: Byta glödlampor, fästa sladdar, sätta upp gardiner, bära upp och ner saker från vind och källare, kolla brandvaranare.

Det här gör inte fixaren: Trädgårdsskötsel, fönsterputsning, flytthjälp, VVS-arbeten, hantverkstjänster, putsning av kristallkrona.

Ett syfte med fixarna är att minska fallolyckorna i hemmet.

Fixarna bokas på telefon 08-508 12 041 eller 08-508 12 621. Telefontid mån-fre kl. 8.30-9.30.

Källa: Södermalms stadsdelsförvaltning