ANNONS

17-åring greps med skarpladdat vapen i Vällingby

En 17-åring döms för grovt vapenbrott, men frias från åtal för misshandel i Vällingby.
En 17-åring döms för grovt vapenbrott, men frias från åtal för misshandel i Vällingby.
17-åringen greps på Vällingby torg med en skarpladdad pistol i byxlinningen - och på sig hade en han nyckeln till ett förråd där polisen hittade tre stulna gevär.
Enligt Solna tingsrätt går inte det senare fyndet att knyta till ynglingen, som slipper fängelse.

ANNONS

Den då 17-årige Vällingbybon befann sig på torget den 19 december i fjol när en civilklädd polisman kom fram till honom, visade sin bricka och presenterade sig som polis.

Ynglingen fick panik och försökte fly, men övermannades och brottades ned. Polisen såg sig tvungen att använda pepparsprej för att få kontroll på situationen.

I byxlinning på den misstänkte hittade polisen en skarpladdad pistol.

Vapenfynd i förråd

Dessutom hittade man ett par nycklar som visade sig gå till ett förråd i flerfamiljshuset i Vällingby där 17-åringen bor. I förrådet fann polisen – bland barnvagnar, cyklar och pulkor – en blå väska, som innehöll tre gevär och en avsevärd mängd ammunition.

I ett förråd i 17-åringens hus i Vällingby hittades en väska med tre stulna gevär i. Men enligt domen går det inte att knyta till den åtalade ynglingen. Foto: Polisens förundersökning

Två av vapnen bar fingeravtryck från 17-åringen, som trots det förnekade alla kännedom om vapnen.

Solna tingsrätt konstaterar att hela huset hade tillgång till förrådet, och menar att det inte är uteslutet att någon annan hade placerat vapnen där. Den åtalade frias därför på den åtalspunkten. Däremot döms han för pistolinnehavet, som rubriceras grovt vapenbrott, för våldsamt motstånd vid gripandet samt för ringa narkotikabrott.

Slipper fängelse

Mannen är idag 18 år, men var 17 när han greps med vapnet. Enligt tingsrätten hade en vuxen gärningsman dömts till minst 14 månaders fängelse för motsvarande brott, men rätten ser inte tillräckliga skäl att döma honom till en frihetsberövande påföljd. Straffet stannar därför vid skyddstillsyn.

ANNONS

Ynglingen friades samtidigt från ett åtal för misshandel. Den händelsen ägde rum mitt på dagen den 17 november utanför t-banan i Vällingby centrum.

Övervakningsbilder visar hur en 35-årig man med våld släpas ut ur pressbyråbutiken av tre män, som inleder misshandeln i biljetthallen för att sedan dra ut sitt offer på torget.

Frias från misshandelsåtal

Enligt åtalet fick mannen ta emot flera slag och sparkar mot huvud och kropp, delvis när han låg på marken. Målsägaren uppger själv i förhör att han varit i konflikt med männen förut.

Polis och väktare larmades och en 23-årig man greps på platsen. Senare greps även en 19-åring samt den vapenbrottsåtalade 17-åringen.

Samtliga tre åtalades, men bara 23-åringen fälls. Han döms till två månaders fängelse. Enligt Solna tingsrätt är det klarlagt att de andra två var på platsen och höll i mannen, men däremot inte att de deltog aktivt i misshandeln.

ANNONS