Greta Garbos hedrades på sin 25-åriga dödsdag

I förra veckan var det exakt 25-år sedan en av Sveriges största gick bort. Garbosällskapet besökte hennes grav på Skogskyrkogården för att högtidlighålla minnet av skådespelerskan.

Ljus, blommor, tal. Det skulle vara fint när Greta Garbo hyllades. Henrik Scheutz var en av dem som vill hedra hennes minne på plats. Han var också där när hon begravdes vid Skogskyrkogården för nio år sedan. Då såg han ceremonin på håll och förvånades över att så få närvarade.

– Det kanske kan vara något svenskt att man inte visar så stort intresse för våra kulturpersonligheter. Det är ganska vanligt att artister är större utomlands, säger han.

I den senaste samlingen var det heller ingen jätteskara som gästade gravplatsen. Av de sex personer som kom var flera från småländska Högsby som Greta Garbo ursprungligen kom ifrån och där ett Garbomuseum finns. För Henrik Scheutz som bor Hässelby var det en självklarhet att vara på plats.

– Jag har varit fascinerad av henne sedan jag var barn. Hon hör ju till de största legenderna i Hollywood. Men hon blev ju också en myt på många sätt då hon drog sig undan redan vid 36 års ålder. En del har varit kritiska mot henne, men jag tycker att hon gör fantastiska insatser i flera filmer, säger han.

Henrik Scheutz har varit på auktioner i USA och ropat in klenoder som varit i Greta Garbos ägo. Minnesaftonen avrundade han med att se en av hennes filmer.

Det händer att turister besöker Garbos grav i samband med besök på Skogskyrkogården, menar Mats Larsson på kyrkogårds­förvaltningen.

– Det är inte så ofta något arrangerat men man ser att turister, mest japaner och amerikaner lägger blommor där, en del privatpersoner också, säger han.

När det kommer till kända gravstenar är det annars Norra kyrkogården som gäller, menar han.

– Strindbergsällskapet är ofta vid författarens grav, Ingrid Bergman och Alfred Nobel får ofta uppmärksamhet, säger han.

Henrik Scheuts var först framme för att hylla minnet av Greta Garbo.

Fakta

Fler kändisar på kyrkogården

Arkitekt Gunnar Asplund (1885-1940).

Regissör Olle Hellbom (1925-1982).

Författaren Eyvind Johnson (1900-1976.)

Författaren Ivar Lo-Johansson (1901-1990).

Ishockeymålvakt Pelle Lindberg (1959-1985).

Skådespelare Sune Mangs (1932-1994).

Fotbollsspelaren Lennart ”Nacka” Skoglund (1929- 1975).

Författaren Stieg Trenter (1914-1967).