ANNONS

Greta Thunberg tog emot Amnestys finaste pris i natt

Ny skolstrejk 24 maj. Skolstrejk. Klimatstrejk. Greta Thunberg.
Greta Thunberg fick fint Amnestys pris i Washington D.C i natt.
Greta Thunberg är nu en av få som tagit emot med Amnestys finaste pris – Ambassador of conscience award.
– Det här priset är till alla orädda ungdomar som slåss för sin framtid, sa 16-åringen från Kungsholmen i sitt tacktal.
ANNONS


Det har gått över ett år sedan 16-åriga Greta Thunberg tog med sig sitt plakat, gick ut ur dörren hemma på Kungsholmen och satte sig utanför riksdagen.

Mycket har hänt sedan dess. Kungsholmenbon har inspirerat miljoner barn och unga världen över till klimatstrejk, ändrat synsättet på klimatet och miljön på ännu fler och blivit av ren och skär klimatkändis.

Från Mynttorget till New York, här är Greta Thunbergs makalösa år

Har tagit ett sabbatsår

I mitten av augusti, då resten av ungdomarna i hennes ålder började gymnasiet, klev istället Greta Thunberg på en segelbåt som skulle ta henne över Atlanten. På andra sidan skulle hon delta i två klimattoppmöten som nu bara är några dagar bort.

Greta Thunberg tar båten till klimattoppmötet i New York

Tog emot pris

Under natten till tisdagen befann sig klimatkändisen i Washington D.C för att ta emot Ambassador of conscience award – Amnestys finaste pris.

– Vi prisar människor som har visat på ett unikt ledarskap och ett mod när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter. Jag kan inte tänka mig en bättre mottagare av priset det här året än Greta Thunberg, har Kumi Naidoo, Amnestys internationella generalsekreterare, tidigare sagt.

Fakta

Ambassador of conscience award

Ambassador of conscience award har delats ut sedan 2002, Pristet har gått till aktivister, artister och andra offentliga personer som uppmärksammat mänskliga rättigheter och inspirerat andra.

Här är några av de tidigare pristagarna:

Colin Kaepernick (2018)

Amerikansk fotbollsspelare som valde att sitta ner när nationalsången spelades inför matcherna i NFL för att uppmärksamma rörelsen Black lives matter och polisers våld mot svarta.

Alicia Keys (2017)

Sångerska som bland annat engagerat sig för flyktingar, jämställdhet och familjer drabbade av hiv.

Angelique Kidjo (2016)

Sångerska som bland annat kämpat för yttrandefrihet, mot könsstympning och för flickors rätt till utbildning.

Joan Baez och Ai Weiwei (2015)

Sångerskan Joan Baez har under många år kämpat för mänskliga rättigheter. Artisten Ai Weiwei har i sin konst uppmärksammat förtrycket mot minoriteter i Kina.

Tackade ungdomarna

I sitt tacktal under natten till tisdagen sa Greta Thunberg såhär:

– Det här priset är till alla orädda ungdomar som slåss för sin framtid, en framtid som de borde kunna ta för givet. Men som det ser ut nu, inte kan.