ANNONS

Greta Thunberg i New York: ”Vi ska se till att de hör oss!”

Greta Thunberg. Kongressen. Klimat. Miljö.
Greta Thunberg ,16, talade i går inför en kvarts miljon i New York. Bilden är från ett tidigare framträdande i den amerikanska kongressen.
En kvarts miljon människor marscherade i New York för klimatets skull. Och framför dem på scenen stod en 16-åring från Kungsholmen.
– Vi ska se till att de hör oss! Förändringen kommer, oavsett om de gillar det eller inte, sa Greta Thunberg.
ANNONS

Uppemot fyra miljoner människor i hela världen deltog i skolstrejken som utlysts inför världsledarnas toppmöte på måndag om klimatkrisen. I New York hade alla elever i kommunala skolor fått tillstånd att ta ledigt för att delta i fredagens manifestation och marsch på New Yorks gator.

För mycket folk – fick stänga parken

Och i centrum för uppmärksamheten: Greta Thunberg. För ett drygt år sedan gick hon ut ur dörren hemma på Kungsholmen och satte sig med sitt plakat utanför riksdagen. Sedan dess har hennes skolstrejk lett till en global massrörelse och protester varje fredag under parollen ”Fridays for future”.

På twitter konstaterade hon att det var så mycket folk att polisen tvingades stänga Battery park för ytterligare deltagare i manifestationen.

I sitt tal igår vände hon sig till världsledarna på det kommande toppmötet.

– Världens ögon är riktade på dem. De har chansen att visa ledarskap, att visa att de verkligen hör oss, sa hon.

Tog tunnelbanan

Efter talet tog Greta tunnelbanan från Battery Park. Till Aftonbladets utsände sa hon sig vara nöjd med dagen och med den globala jättemanifestationen.

ANNONS

– Nu ska jag gå hem och titta igenom alla bilder från världen och titta på uppdaterade siffror och äta middag och någon frukt.