Dags att plocka fram grillen – och grilla klimatsmart

Grilla? Snart är grillsäsongen här. Hur hållbart grillar du?
Viktigast på grillen enligt stockholmarna: svenskproducerat.
Nu är grillsäsongen här – hur klimatsmart grillar du? I år strävar många stockholmare efter att grilla mindre kött och mer ekologiskt, enligt en färsk undersökning.

Sol och tvåsiffriga plusgrader kommer med försmak av sommaren och längtan efter grillpremiär. Några har redan börjat, andra kanske drar fram grillen under Valborgshelgen – men vi kan i alla fall konstatera att grillsäsongen är här.

Under förra årets landsomfattande torka fick många uppleva hur klimatförändringarna kan leda till en så konkret förändring i vardagen som att inte få använda grillen. Det långvariga grillförbudet hindrade stockholmarna från att tillaga sin mat utomhus över kol eller gasol.

Med förhoppningen att vi inte drabbas av torka den här sommaren och kan njuta av grillsmaken, finns det ändå klimataspekter att tänka på när man grillar. Hur hållbar är till exempel maten?

Enligt en undersökning av Kantar/Sifo på uppdrag av Ica strävar majoriteten stockholmare efter att grilla mer ekologiska råvaror (50 procent) och mindre kött (45 procent) i år. Omkring 30 procent har svarat varken mer eller mindre och övriga är nöjda med hur de grillar i dag.


Vilken är den viktigaste faktorn när ditt hushåll väljer mat att grilla?

(Siffror i procent)

Källa: Kantar/Sifo på uppdrag av Ica


Enligt enkäten är svenskproducerat följt av smak och kvalitet dock det viktigaste när stockholmarna får välja vad de ska lägga på grillen.

Bara sju procent svarar att de främst bryr sig om att det är ekologiskt. Trots det är majoriteten av stockholmarna oroliga för klimatet – 70 procent, enligt undersökningen.

Jämfört med för två år sedan är det dock vanligare att stockholmare grillar mer grönsaker, ost och kyckling och mindre nötkött, fläskkött och korv, visar undersökningen.

Siffrorna för stockholmarna stämmer överens med hur enkätpersonerna svarat i riket i stort, vilket är en mer representativ siffra.

Fakta

Om undersökningen

Grillrapporten är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo bland ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av 1 000 respondenter som är över 18 år och bor tillsammans med minst en annan vuxen, av dessa är cirka 220 stockholmare. Undersökningen gjordes mellan den 11 och 20 februari 2019.

Källa: Kantar/Sifo