Grillar och utemöbler är tjuvarnas nya mål

Grillar och ute­möbler har blivit tjuvarnas favoritbyten i Huddinge. Ofta slår de till på natten.

– Svarta rottingmöbler verkar vara populära, säger polisen Anna Schelin.

Altanen på baksidan hade precis oljats in. Därför hade familjen i Myrängen ställt utemöblerna på framsidan av huset. De skulle bara stå där för en natt. Men på morgonen när pappa Markus Lauri skulle flytta tillbaka möblerna var allihop borta.

– Jag blev arg och frustrerad. Det är ju en massa merarbete med att fixa nytt.

Familjen blev av med svarta konstrottingmöbler från Bauhaus: en soffa, två fåtöljer och ett bord. Senare fick de höra att ytterligare en familj hade drabbats samma natt på samma gata.

– Jag har aldrig tidigare hört om liknande stölder. Det verkar ju vara någon organiserad liga som åker runt och samlar på sig sak­erna, säger Markus Lauri.

Att ingen uppmärksammade någonting den aktuella natten tror han beror på att många bygger om i området och att många skåpbilar med hantverkare finns i området.

– Men gärningsmännen måste ha varit iskalla, för de kan ju inte ha haft många timmar att spela på.

Familjen i Myrängen är inte den enda som har drabbats. Enligt polisen Anna Schelin har det skett flera stölder av just trädgårdsmöbler och gasolgrillar runt om i Huddinge.

– I bland annat Segeltorp, Skogås och Hörningsnäs har samma sak inträffat. Det är i väldigt utspridda områden, säger hon.

Då det inte finns någon specifik kodning hos polisen för just stölder av utemöbler och grillar är det svårt att svara på hur många som skett. Men troligtvis rör det sig om samma gärningsmän.

– Alla har blivit av med svarta konstrottingmöbler. De är ju ganska lätta, om man nu ska bära i väg dem. Men framför allt är de populära möbler som är enkla att sälja på andrahandsmarknaden, säger Anna Schelin.

Ytterligare en sak intresserar tjuvarna: gasolgrillar. Hon uppmanar nu folk att vara vaksamma på främmande bilar och personer.

– De bör ju ha tillgång till en skåpbil, eller en bil med släp. Och gärningsmännen verkar ju vara väldigt tysta efter­som ingen märkt något.

Fakta

Så skyddar du dig mot stölderna

Det kan vara bra att ha belysning med rörelse­detektor i trädgården, som tänds när någon rör sig där på natten.

Om man har dyra möbler eller grillar kan det vara bra att låsa fast dem.

Grannsamverkan är bra, håll utkik åt varandra.

Även märkning av möblerna kan vara bra, med namn eller liknande. Då urskiljer man sin egen från alla andras om man skulle hitta dem på exempelvis Blocket.

Källa: Polisen