Grillar till Volvo stjäls på p-plats

Löst sammansatta ligor misstänks ligga bakom en rad stölder av grillar från Volvobilar. Flera fall har inträffat i Skärholmen.

– Det är särskilt grillar som tillhör Volvo V70 R-design som stjulits. Men även andra bilmodeller har drabbats, säger Örjan Rydén vid Södertörnspolisen.

Stölderna har uppmärksammats av polisen under senare delen av 2011. Ocht rots att vissa gripanden gjorts tycks de tycks inte minska.

– Det har snarare varit en ökning av antalet stölder. Många har skett utanför Ikea och Heron City i Kungens kurva, men även i Skärholmen och övriga söderort, säger Örjan Rydén.

För några veckor sedan grep polisen en ”yngre man”, i vars bil man fann flera grillar tillhörande den aktuella Volvomodellen.

Men trots att det finns misstänkta så är fallen svårarbetade, enligt polisen.

– Grillarna har inga id-nummer som till exempel ett bilchassi. Så det är väldigt svårt att bevisa att de kommer från en viss bil. Det skulle vara om vi grep någon på bar gärning, säger Örjan Rydén.

Två män, som senare häktades, greps i Skärholmens centrum i december. Där hade man lyckats se hur det gått till.

– Det som händer är att tjuvarna rycker loss grillen på ett speciellt sätt. Det blir också ofta skador på fästena till grillen på själva bilen, säger Örjan Rydén.

Resultatet blir att den som drabbas måste köpa en ny grill för 2 000 kronor och samtidigt betala cirka 900 kronor för montering.

Bildelarna som stjäls tycks dock inte sakna köpare, enligt polisen. Man misstänker att olika säljsajter på internet används som ett ställe där de säljs för omkring halva priset.

– Det måste finnas en marknad för det här, annars skulle det inte stjälas så mycket. Vi har sett att de säljs men det är svårt att bevisa var de kommer ifrån, säger Örjan Rydén.

Mellan september och december fick polisen in nära 40 anmälningar om stulna grillar, anmälningar som fortsatt att komma in under januari. Detta bara på Södertörn, med flest stölder i Kungens kurva. I söderort har det samtidigt anmälts ett 50-tal fall.

Polisen misstänker att det är löst sammansatta ligor som ligger bakom stölderna.