Min lokala hjälte

Grillfest på gården ska ge färre brott

– Känner du dina grannar blir kvarteret tryggare.

Det tror Natalia Martinez som startat grannsamverkan i Hjulsta.

Enligt Brå kan brotten minska med upp till 26 procent med grannsamverkan.

Förra helgen anordnade Hjulstabon Natalia Martinez en fest för grannarna på sin gata. De grillade, gick tipspromenad, planterade blommor och städade på gården. Enligt Natalia blev festen en succé. Nu hoppas hon att den positiva andan ska sprida sig till andra gator och gårdar i området

– Jag är uppväxt här och känner mig trygg, men jag tror det blir ännu tryggare och att vi får färre brott när folk känner varandra, säger hon.

Natalia är även en av initiativtagarna till Facebooksidan Grannar i Hjulsta som startade i våras.

Dessutom har hon varit med och startat en grannsamverkansförening som samarbetar med närpolisen, hyresvärden och stadsdelsförvaltningen.

Idén fick hon efter att hon hört talas om en kvinna som höll upp dörren för folk som såg ut att flytta in i hennes hus. Senare visade det sig att hon i själva verket hade hållit upp dörren för inbrottstjuvar.

– Hon begick misstaget eftersom hon inte visste vem hennes grannar var. Det var då jag började tänka att vi måste lära känna varandra bättre här i Hjulsta, säger Natalia Martinez.

Ivan Erixon vid närpolisen i södra Järva säger att det börjar bli allt fler grannsamverkansaktörer i Tensta. Senast i slutet på förra veckan fick de in en ny anmälan. Han räknar med att det finns mellan sex och åtta föreningar i området och uppmuntrar fler att starta gransamverkan.

Ivan Erixon konstaterar samtidigt att det traditionellt har varit lite lättare att få igång grannstöd i villa-och radhusområden.

– Där kanske man känner varandra bättre från början, säger han.

Enligt en undersökning som Brottsförebyggande rådet har tagit fram kan grannsamverkan göra att brottsligheten minskar med 16 eller 26 procent i snitt, beroende på vilken mätmetod man väljer. Det handlar om de så kallade vardagsbrotten: inbrott, bilbrott och skadegörelse.