ANNONS

Grimstabo hotade att döda polisområdeschef

Grimstabon skickade otaliga dödshot till personer inom rättsväsendet.
Grimstabon skickade otaliga dödshot till personer inom rättsväsendet.
I mejl efter mejl sände den 35-årige Grimstabon dödshot och sexistiska meddelande till personer inom rättsväsendet han var missnöjd med, bland annat en polisområdeschef och en chefsåklagare. Nu döms han av Solna tingsrätt för olaga hot och hot mot tjänsteman till skyddstillsyn.
ANNONS

Åtalet mot mannen omfattar 21 e-postmeddelanden som skickades mellan oktober 2017 och januari 2018, men av utredningen framgår att mannen ”mejlbombat” personer inom rättsväsendet tidigare, och att han även ska ha riktat hot mot förra justitieministern Beatrice Ask.

I ett antal mejl förra hösten skrev mannen till en chefsåklagare i Stockholm bland annat att han skulle skulle ”skära av din hals” och ”döda dina barn”. Det var, enligt domen, en hämnd för ett strafföreläggande mot mannen 2015.

Hotade döda anhöriga

Ungefär samtidigt riktades även hot mot två poliser med innebörden att de och deras anhöriga skulle dödas. Motivet var att mannen var missnöjd med hur de hanterade en anmälan som han gjorde 2009.

I dessa tre fall döms mannen för hot mot tjänsteman.

Den fjärde åtalspunkten, som gäller hot mot en polisområdeschef i norra Sverige, bedöms vara en reaktion mot Polismyndigheten snarare än mot polischefens agerande och rubriceras därför som olaga hot.

Mådde dåligt

Mejlen, som överlag är osammanhängande och illa stavade, innehåller extremt grovt språk, otaliga anspelningar på sex och våld och en del förvirrade religiösa referenser. 35-åringen uppger i förhör att han skrev dem under en period då han mådde särskilt dåligt psykiskt.

Solna tingsrätt anser att straffvärdet för brotten är ett par månaders fängelse, men konstaterar samtidigt att mannen har ”en omfattande psykiatrisk problematik” och att gärningarna begicks under en period när den var värre än vanligt.  Att mannen dessutom tycks villig att ta emot stöd och hjälp bidrar till att rätten väljer skyddstillsyn som påföljd.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.