I dag har Grimstaskolan ett slitet mottagningskök.

Men senast till vårterminen 2026 ska de knappt 500 eleverna i årskurs sex till nio kunna äta mat lagad på plats. Då ska det nya tillagningsköket och matsalen med 200 platser vara klart.

– Vi ser jättemycket fram emot att få nytt kök. Det blir mycket godare mat och större variation, säger Jonas Bolander, rektor sedan två år tillbaka.

Skolan har fått vara med och utforma matsalen.

– Vi behöver bygga bort köerna. De flesta konflikter i skolan händer när det är seg väntan och man är hungrig och sur, säger han.

Ursprungsplanen var att köket och matsalen skulle stå klart senast vårterminen 2023. Men så blev inte fallet.

– Det finns flera orsaker. Stadsarkitekten hade invändningar mot utformning och färgsättning av matsal och kök. Vi har även haft en pandemi, fördyrning i processen samt politiskt maktskifte, säger Jonas Bolander.

Brist på transparens

Katarina Rosenqvist sitter i föräldrarådet och har en dotter i nian på Grimstaskolan.

Hon är kritisk till bristen på transparens från kommunens håll kring förseningen.

– Vi hade velat veta var i processen man befann sig. Först flyttades startdatumet fram och sedan blev det tyst.

Hon tycker att det är tråkigt att det inte hinner bli klart innan dottern slutar.

– Det känns lite som att bli snuvad på något vi jobbat för. Men glad ändå att det blir av nu för de som får ta del av det.

Grimstaskolan i Upplands Väsby.

Grimstaskolan i Upplands Väsby.

Åsa Sommarström

Flera orsaker

Roland Storm (VB) ordförande i teknik- och fastighetsutskottet, hänvisar till flera orsaker till att projektet dragit ut på tiden. Bland annat tog det tid att få bygglovet godkänt och att utse entreprenör,

– Vi har även behövt fatta beslut om att tillföra mer pengar eftersom den initiala budgeten inte räckte.

Även platsen för bygget, mitt på skolgården, har visat sig mer komplex än man först trodde.

– Det finns ett garage undertill som måste hanteras innan man kan börja bygga. Vi har behövt stadga upp garaget invändigt för att det ska tåla lasterna ovanifrån. 

Grimstaskolans rektor Jonas Bolander och intendent Gorana Östervall, som arbetar med ekonomi och fastighetsfrågor. Här byggs just nu ett nytt tillagningskök och en ny matsal.

Grimstaskolans rektor Jonas Bolander och intendent Gorana Östervall, som arbetar med ekonomi och fastighetsfrågor. Här byggs just nu ett nytt tillagningskök och en ny matsal.

Privat

Drivit frågan

En av dem som tidigt drev frågan om tillagningskök i Grimstaskolan är Maria Tuvesson (MP).

– Jag är oerhört glad över att köket äntligen byggs. Det kommer att bli bättre och godare mat och eleverna kommer att orka hela skoldagen. Arbetsron kommer att förbättras.

Hon tycker inte att arbetstakten är imponerande och är kritisk till hur "frågan nedprioriterats" innan det kom upp till beslut.

– Jag har behövt tjata i flera år, har inte gett mig och nu äntligen är arbetet i gång.