Välj ditt område
Till 1700-talshuset där Lena och Åke<b> </b>Cederholm von Schmalensée bor, med omgivande trädgård, är besökarna välkomna.
Till 1700-talshuset där Lena och Åke<b> </b>Cederholm von Schmalensée bor, med omgivande trädgård, är besökarna välkomna.
Parets trädgård utsågs till Djursholms bästa förra året.
Parets trädgård utsågs till Djursholms bästa förra året.
Plymspirean blommar i Sjöstugans trädgård.
Plymspirean blommar i Sjöstugans trädgård.
En praktlysing.
En praktlysing.

Grinden stängd till trädgårdarna

Nyheter Danderyds vackra villaträdgårdar hade grindarna stängda mnär stockholmarna öppnade sina blomsterrabatter för allmänheten i söndags.

– Här värnar man privatlivet, säger Torun Widström i Djursholm.

I söndags var det öppet hus i landets och länets trädgårdar. Villaägare från hela Stockholm deltog i arrangemanget Tusen Trädgårdar och hundratals besökare spanade in de senaste blomstertrenderna.

Men Danderydsborna höll grindarna stängda. Här ville ingen villaägare visa upp sina senaste skapelser, trots att trädgårdarna är många.

Torun Widström, ordförande i Djursholms villaägareförening, tror att det kan bero på att invånarna är privata av sig.

– Här värnar man privatlivet. Man får gärna gå runt och titta lite i området men inte mer, det vore inte så populärt, säger hon.

Till skillnad från i flera grannkommuner finns här ingen trädgårdsförening. Danderydsbon Andzelika Claesson, medlem i Täby-Vallentuna trädgårdsförening, tror att Danderydsborna helt enkelt inte deltar i ett öppet hus-arrangemang för att kraven på den perfekta trädgården finns där.

– Det kanske inte var så många som visste om arrangemanget. Men jag tror att många här har jättestora krav på sig själva, att trädgården måste vara perfekt för att visas upp. Jag anmälde mig inte, så fin är inte trädgården, säger Andzelika Claesson.

Ett par som hört talas om arrangemanget var Lena och Åke Cederholm von Schmalensée. Förra året blev deras trädgård utsedd till Djursholms bästa trädgård.

– Jag tänkte lite på att ställa upp, undrade hur man gick till väga. Till vår trädgård är alla välkomna. Möjligen arbetar många Danderydsbor så hårt att de inte hinner med trädgården så mycket. Det gjorde inte jag när jag arbetade.

Tusen trädgårdar

Tusen trädgårdar är ett arrangemang där nästan tusen olika trädgårdar ställde upp i ett öppet hus förra söndagen över hela Sverige.

Från länet deltog villaägare, kolonilottsägare och publika verksamheter från alla kommuner utom Nykvarn, Nynäshamn och Danderyd.

Bakom arrangemanget står Riksförbundet Svensk trädgård och Studiefrämjandet.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Catti och Jari (Catti Brandelius och Jari Enqvist) gör musikperformance på Bredängs folkliga kulturfestival
Kultur

Späckad kulturfestival i Bredäng

Morgonkollen

Vaknade av explosion utanför villa

Trafik

Krock vid Barkarby skapade köer – tre skadade

Nyheter

Nu ryker glasskioskerna i Kungsträdgården

Nyheter

Begränsad Kårstalinjetrafik från nystarten

Nyheter

Lotta Edholm (L):”Låt staden betala vakterna”