ANNONS

Grinden stängd till trädgårdarna

Till 1700-talshuset där Lena och Åke<b> </b>Cederholm von Schmalensée bor, med omgivande trädgård, är besökarna välkomna.
Till 1700-talshuset där Lena och Åke<b> </b>Cederholm von Schmalensée bor, med omgivande trädgård, är besökarna välkomna.
Parets trädgård utsågs till Djursholms bästa förra året.
Parets trädgård utsågs till Djursholms bästa förra året.
Plymspirean blommar i Sjöstugans trädgård.
Plymspirean blommar i Sjöstugans trädgård.
En praktlysing.
En praktlysing.
Danderyds vackra villaträdgårdar hade grindarna stängda mnär stockholmarna öppnade sina blomsterrabatter för allmänheten i söndags.

– Här värnar man privatlivet, säger Torun Widström i Djursholm.
ANNONS

I söndags var det öppet hus i landets och länets trädgårdar. Villaägare från hela Stockholm deltog i arrangemanget Tusen Trädgårdar och hundratals besökare spanade in de senaste blomstertrenderna.

Men Danderydsborna höll grindarna stängda. Här ville ingen villaägare visa upp sina senaste skapelser, trots att trädgårdarna är många.

Torun Widström, ordförande i Djursholms villaägareförening, tror att det kan bero på att invånarna är privata av sig.

– Här värnar man privatlivet. Man får gärna gå runt och titta lite i området men inte mer, det vore inte så populärt, säger hon.

Till skillnad från i flera grannkommuner finns här ingen trädgårdsförening. Danderydsbon Andzelika Claesson, medlem i Täby-Vallentuna trädgårdsförening, tror att Danderydsborna helt enkelt inte deltar i ett öppet hus-arrangemang för att kraven på den perfekta trädgården finns där.

– Det kanske inte var så många som visste om arrangemanget. Men jag tror att många här har jättestora krav på sig själva, att trädgården måste vara perfekt för att visas upp. Jag anmälde mig inte, så fin är inte trädgården, säger Andzelika Claesson.

Ett par som hört talas om arrangemanget var Lena och Åke Cederholm von Schmalensée. Förra året blev deras trädgård utsedd till Djursholms bästa trädgård.

– Jag tänkte lite på att ställa upp, undrade hur man gick till väga. Till vår trädgård är alla välkomna. Möjligen arbetar många Danderydsbor så hårt att de inte hinner med trädgården så mycket. Det gjorde inte jag när jag arbetade.

ANNONS
Fakta

Tusen trädgårdar

Tusen trädgårdar är ett arrangemang där nästan tusen olika trädgårdar ställde upp i ett öppet hus förra söndagen över hela Sverige.

Från länet deltog villaägare, kolonilottsägare och publika verksamheter från alla kommuner utom Nykvarn, Nynäshamn och Danderyd.

Bakom arrangemanget står Riksförbundet Svensk trädgård och Studiefrämjandet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.