Grindslanten målades i Rotebro

Christina Frohm visar den välkända målningen Grindslanten. Barnen är från Rotebro, men varken den röda stugan eller grinden har förebilder i Sollentuna.
Christina Frohm visar den välkända målningen Grindslanten. Barnen är från Rotebro, men varken den röda stugan eller grinden har förebilder i Sollentuna.
Målningen ”Skvallerbyttan”.
Målningen ”Skvallerbyttan”.
Målningen ”Sista paret ut”.  Rotebro gästgivaregård.
Målningen ”Sista paret ut”. Rotebro gästgivaregård.
Grindslanten, en av Sveriges mest kända och dyraste målningar, kom till i Sollentuna.

Barnen som slåss om pengarna kommer från Rotebro – men den röda stugan i bakgrunden är kanske inte vad den ofta påstås vara.

En sommardag för omrking 130 år sedan fick några barn från Rotebro stå modell för en tillrest konstnär. Deras uppdrag var att gestalta ett slagsmål om en grindslant.

Ingen kan ha anat att de den dagen blev förevigade i en av den svenska konsthistoriens mest kopierade målningar. Och en av de dyraste; i början av 1990-talet såldes Grindslanten av August Malmström för 16 miljoner kronor.

Att målningen kom till i Rotebro är väl känt. Golfklubben Grindslanten GK är ett exempel på genomslagskraften. Däremot råder delade meningar om delar av innehållet. På Sollentuna kommuns hemsida och på Wikipedia kan man läsa att den röda stugan i bakgrunden är den numera nedbrunna Rotebro gästgivaregård.

– Nej, nej, nej! Det är en vanligt förekommande myt men det är absolut inte Rotebro gästgivaregård. Det ser man tydligt, säger Christina Frohm som bor i Klasros skolmuseeum och är något av en expert på Sollentunas kulturhistoria.

Inspirationen kan ha kommit betydligt längre bortifrån, menar Christina Frohm.

– Han målade ur minnet från sin barndoms Östergötland.

August Malmström växte upp i torpet Nubbekullen i Motala och flyttade sedan till Stockholm efter att hans far sålt sin enda dragoxe för att få råd till att låta sonen gå i konstskola.

Men längtan till landet drev honom ut ur staden i perioder, och han tillbringade många somrar på gästgivaregården i Rotebro där han målade många verk med barnmotiv.

– Det var ett mode i slutet av 1800-talet. Man pratade ibland om ”barnens århundrade”, det började redan med Rousseau i slutet av 1700-talet.

Christina Frohm berättar att August Malmström ibland var besvärad av myggor när han målade, och att han då lät barn från trakten fånga in dem och döda dem mot en ersättning av ett öre per styck.

August Malmström skapade flera klassiska verk. Sista paret ut, med sitt fantastiska ljus, sägs vara målad i trakterna nära Rotebro gästgivaregård.

I Skvallerbyttan målar han upp en laddad scen där en ensam flicka gömmer ansiktet i sin näsduk på den gamla stenbron över Edsån. Och Christina Frohm, som arbetat med barn och ungdomar på Sollentuna kulturskola, känner igen mekanismerna.

– Det är en mobbningsscen. Man kan urskilja spelat mellan offer och förövare. Det är precis som i dag.

Fakta

Studerade i Düsseldorf

August Malmström föddes i Motala 1829.

1849 skrev han in sig på Konstakademien i Stockholm. Några år senare reste han till Düsseldorf för att studera.

1964 återvände han till Stockholm.

August Malmström gjorde även illustrationer till böcker och tidningar.

1901 avled August Malmström och begravdes på Solna kyrkogård.

Han förblev ogift och fick aldrig några barn.

Källa: Nationalencyklopedin