Nu ska ”nya” Grindstugan byggas – klart i år

Jan Hägglund lyckades stoppa rivningen av jordkällaren.
Jan Hägglund lyckades stoppa rivningen av jordkällaren.
Det gamla timmerhuset på Stockholmsvägen revs till viss kritik. Nu ska ett nytt hus upp som beräknas stå färdigt innan årsskiftet.

Under hösten revs den gamla grindstugan i Stocksund. Nu är bygglovet klart för den nya byggnaden som ska stå på tomten och Danderyds kommun söker entreprenörer som ska bygga det nya huset.

Den nya Grindstugan består av två våningsplan med en trerumslägenhet på vardera våning som ska användas till sociala ändamål. Totalkostnaden för projektet ligger på fem miljoner kronor och målet är att huset ska stå färdigt under 2018.

– Vi håller på med upphandling men ännu är inget avtal med någon byggare skrivet. Vi vill bygga detta så fort som möjligt och målet är att vi ska bli klara med det under året, det är det entreprenören har att jobba efter, säger Daniel Feyli som är byggprojektledare på tekniska kontoret.

Inte helt okomplicerat

När det gamla huset revs upptäcktes timmerväggar som enligt Jan Hägglund hade ett kulturvärde. Dessutom var kommunen på väg att riva den jordkällare av sten som bokstavligen räddades kvar i sista sekund. Något som Mitt i Danderyd tidigare skrev om.

Jan Hägglund från Danderyd tycker att kommunen inte tar till vara på den kultur som finns i Danderyd. Han var den som via ett Facebookupprop lyckades stoppa rivningen av källaren.

– Grindstugan fick rivas på grund av vanskötsel. Varenda kulturbyggnad med historiskt värde som kommunen river minskar värdet på Danderyd och inte minst på fastigheterna i området, sa han till Mitt i då.

Jordkällaren blir kvar

Nu står det klart att jordkällaren kommer att bli kvar och ingår idag i den nya planen för fastigheten, det beslutet är Hägglund glad över.

– Jag kan inte vara missnöjd med stenkällaren står kvar, där känns det som att man åstadkom något, det är bra att de väver in källaren i nya planen. Jag tror heller inte att det nya huset kommer att bli sämre än det förra. Min tidigare kritik riktar sig till hur kommunen har skött det hela.

Ritning över det nya huset. Illustration: Danderyds kommun