ANNONS

Grindstugan riven – efterspelet inte avgjort

Jan Hägglund vid rivningen av Grindstugan i Stocksund.
Jan Hägglund vid rivningen av Grindstugan i Stocksund.
Vem kände egentligen till vad som dolde sig under Grindstugan? Kom alla fakta fakta fram under rivningsbeslutet? Det är frågor som Danderydsbon Jan Hägglund ställer till kommunen.
ANNONS

Nu är det bara flis kvar av den klassiska Grindstugan i Stocksund. Jan Hägglund från Danderyd tycker att kommunen inte tar till vara på kulturen som finns i Danderyd.

– Grindstugan fick rivas på grund av vanskötsel. Varenda kulturbyggnad med historiskt värde som kommunen river minskar värdet på Danderyd och inte minst på fastigheterna i området, säger Jan Hägglund.

Gammal timmerkonstruktion

Under rivningen av Grindstugan uppenbarade sig originalstugan i timmer som ingen levande människa i Stocksund har sett. När beslutet att riva Grindstugan togs lades inga fakta fram om dess konstruktion som kan ses som ett kulturvärde.

– Alla hus i Cedergrenska parken är klassificerade som omistliga vilket betyder att man ska bevara dem, inte riva dem, säger Jan Hägglund.

Fanns inte med i kommunarkivet

Isabella Hökmark som är ordförande i byggnadsnämnden svarar att när beslutet togs utgick politikerna på tjänstemännens utlåtande. I det underlaget stod det inget om en timmerstuga och hon har inte uppfattat att så var fallet.

Inte heller fastighetschefen på tekniska kontoret, Kristin Åberg Nilsson kände till det. När Grindstugan byggdes om 1930 kläddes de gamla timmerväggarna in och originalstugan finns inte registrerad i kommunarkivet längre.

Bara Sjögren kände till timmerväggarna

Ordförande för fastighetsnämnden, Torsten Sjögren hävdar att han kände till timmerstugan redan vid rivningsbeslutet.

– Ja, jag kände till det, säger Torsten Sjögren till Mitt i.

Hur kommer det sig att ingen annan kände till timret?

ANNONS

– Det kan jag inte svara på.

Varför rev ni huset utan att ta tillvara på timmerväggarna som kan ha ett kulturvärde?

– Vi har gjort fuktmätningar och mellan timmerstockarna ligger något fuktskadat material. Det vore direkt oansvariga att inte lita på våra specialister.

Jan Hägglund är inte nöjd med svaret från Torsten Sjögren. Fuktmätningarna gjordes efter sommaren då stugan blev fuktskadad efter bristande tillsyn av kommunen. Vid rivningsbeslutet lades inga sådana mätningar fram.

– Man kan inte undanhålla så viktigt information i en rivningsprocess. Då har man diskvalificerat sig som ordförande i min mening, säger han.

Rivning av jordkällaren har stoppats

Intill det rivna huset står en jordkällare i sten som även den ska rivas men efter påtryckningar av Jan Hägglund har rivningen av den stoppats i väntan på råd om vad kommunen får göra.

– Jag har gått till stadsbyggnadskontoret för att få råd i frågan. Under tiden står jordkällaren kvar, säger fastighetschefen Kristin Åberg Nilsson.

Nu har ett upprop på Facebook startats för att bevara den kvarstående jordkällaren.

– Vi får se vad som händer. Detta är en tråkig grej för Cedergrenska parken och ett slag mot kulturen i Danderyd, säger Jan Hägglund.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.