Grindstugans förskola läggs ned

Nu tvingas förskolan Grindstugan lägga ned.

45 förskolebarn blir utan förskola till sommaren.

Vad som händer med lokalerna är oklart.

Beskedet meddelades i förra veckan till barnen och deras föräldrar.

– Det är självklart jättetråkigt det här, säger verksamhetschefen Kim Lagerquist på Pysslingens förskolor, som driver Grindstugan.

Förskolan, som har funnits i Djursholm sedan 1996, lägger ned på grund av att barngrupperna minskat de senaste åren.

– Det ser heller inte ut att komma några ökningar de närmsta åren. De flesta förskolorna i området går med tomma platser, säger hon.

Förskolan Grindstugan är långt från den enda i Djursholm som har problem med att fylla platserna. I Grindstugans fall har man kämpat länge med att fylla de tomma platserna. På förskolan går idag 45 barn, men det finns en kapacitet för 62 barn.

– Att vi har gått med underskott är ingen hemlighet. Vi har kämpat in i det sista. Men till slut måste man ta ett beslut och tyvärr blir det att vi måste stänga ned förskolan, säger Kim Lagerquist.

Barnen kommer att erbjudas plats på andra, intilliggande förskolor till hösten.

– Inget barn kommer att bli utan förskoleplats, förhoppningen är att flera barn i samma grupp kan flyttas över tillsammans.

Fastigheten som förskolan förvaltar är kommunens. Men det finns idag inga planer på vad kommunen vill göra med byggnaden.

– Byggnaden förvaltas av ett bolag som har ett arrendeavtal med kommunen. Och vårt avtal med arrendatorn ligger kvar oavsett om hyresgästen försvinner eller inte, säger David Grind exploateringschef på kommunen.

Enligt en obekräftad källa ska det finnas tankar på att starta ett föräldrakooperativ i förskolans lokaler. Mitt i söker föräldrarepresentanter på förskolan.