Grindstugeaffär stoppad – igen

Kommunens köp av Grindstugan stoppas igen.

Nu har även Kammarrätten slagit fast att ersättningen på drygt sex miljoner till fastighetsägaren är olaglig.

Lokaltidnigen Mitt i har tidigare berättat om Grindstugeaffären som handlar om att Sollentuna kommun försöker ersätta fastighetsägaren vid Edsbacka Wärdshus med drygt sex miljoner efter ett förhastat löfte som inte kunde infrias.

Bakgrunden är att kommunen ville säkra krogverksamheten när gamle ägaren Christer Lingström skulle sälja. Kommunen erbjöd köparen en morot i form av en byggrätt för att ­affären skulle gå i lås.

Men politikerna hade lovat mer än de kunde hålla. I stället försökte de köpa tillbaka en del av fastigheten, där Grindstugan står – till ett kraftigt överpris.

Förvaltningsrätten slog dock fast att överpriset på 6,15 miljoner utgjorde ett olagligt stöd till den privata fastighetsägaren. Kommunen tog då fram ett nytt avtal där summan på 6,15 miljoner kronor kallades ”ersättning för planskada” – med hänvisning till det detaljplanearbete som påbörjades innan nuvarande ägare köpte fastigheten.

Även den strategin har nu blivit underkänd av en domstol. Kammarrätten skriver att Sollentuna kommun varken kunnat visa om någon skada över huvud taget har uppkommit, vad en eventuell skada består i eller hur ersättningen på 6,15 miljoner kronor har beräknats.

– Det är naturligtvis glädjande. I och med att detta är i en högre instans hoppas vi att majoriteten inser att de gjort fel, säger Christoffer Sjögren (MP) som står bakom överklagandet av kommunens beslut.

Enligt Douglas Lithtborn (M) kommer domen att överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Vi vill att de prövar hur högt beloppet hade kunnat vara och frågan om huruvida vi behöver göra långa utredningar varje gång vi gör en affär, säger han.

Sollentuna kommun på 19:e plats i miljörankning

Sollentuna Sollentuna kommun går fram i tidningen Miljöaktuellts rankning över Sveriges miljöbästa kommuner. I år hamnar Sollentuna på en 19:e plats, vilket är fem placeringar bättre än förra året och hela 61 placeringar bättre än för två år sedan.

Rankningen bygger på enkätsvar som kommunerna har skickat in där de svarat på frågor om hur de arbetar med miljöfrågor. I länet ligger fortfarande Stockholm, Upplands Väsby, Södertälje, Huddinge och Botkyrka före Sollentuna i rankningen.

Bästa miljökommunen är Örebro, enligt rankningen. Allra sämst, på 290:e plats, är Nordmalings kommun.

Det är naturligtvis glädjande.