ANNONS

Polisen larmades om misshandel i Tensta – möttes av stenkastning

misstänkt våldtäkt i Upplands väsby
Polisen larmades om misshandel i Tensta, men möttes av stenkastning.
Sent på tisdagskvällen fick polisen ett larm om misshandel i Tensta.
Men väl på plats hittades ingen och i stället kastades en sten på rutan till en polisbil.
Polisen kunde senare gripa en misstänkt stenkastare.
ANNONS

Det var vid klockan 22.30 på tisdagskvällen som polisen fick in ett larm om att en person blivit misshandlad av ett gäng i Tensta. Men när polisen kom dit hittades ingen skadad person, och den som larmat gick inte att nå.

I stället möttes polisen av en kastad sten som träffade rutan på en polisbil och knäckte den. Direkt därefter kunde polisen se ett gäng personer springa från platsen.

Polisen såg vem som kastade stenen och kunde efter en jakt gripa en 20-årig man som misstänks för försök till grov misshandel.

Ingen skadades fysiskt i samband med händelsen, och det är oklart om 20-åringen fortsatt är frihetsberövad på onsdagsmorgonen.

Enligt Anna Westberg, presstalesperson vid Stockholmspolisen kan larmet ha verkat som lockbete för att lura polisen i en fälla.

– Mycket pekar ju på att det är så. Vi kan ju inte veta till hundra procent, men vi hittade ju ingen skadad person, säger hon.

Är sånt vanligt förekommande?

– Jag har ingen känsla av att det ökar, men det sker med jämna mellanrum och det är ju allvarligt på många sätt. Det är ju till exempel någon annan som inte får hjälpen denne behöver när vi åker på falsklarm.

Fler stenkastningar senaste tiden

Händelsen är en i raden av flera liknande fall av stenkastning mot polis och annan säkerhetspersonal.

ANNONS

I oktober kastades flera stenar mot polisen som gjorde en stor insats i Granängsringen i Tyresö. Samma månad attackerades två ordningsvakter av stenkastning från ett gäng ungdomar i Husby.

I september attackerades patrullerande polis av maskerade personer som kastade sten. Även det i Husby, och i maj tidigare i år angreps mc-poliser av flera ungdomar som kastade sten och välte en polismotorcykel.

Även just stenkastning mot polis sker med jämna mellanrum enligt Anna Westberg, men hon kan inte säga om det ökat eller minskat den senaste tiden.

– Men vi ser väldigt allvarligt på när poliser utsätts för hot eller våld. I längden blir det ju ett hot mot samhället.