ANNONS

Leif Gripestam (M) guidar runt i ”guldhuset”

Här står kommunalrådet Leif Gripestam (M) på toppen av det nya kommunhuset i Täby.
Här står kommunalrådet Leif Gripestam (M) på toppen av det nya kommunhuset i Täby.
Kontorsplanen har olika färg- och formtema.
Varje kontorsplan har eget färg- och formtema, skogen, trädgården, skärgården och stad.
Roland Perssons konstverk syns på väggen i mötessalen.
Konstnären Roland Persson har skapat de vackra träden på väggen i kommunfullmäktigesalen.
Skåp i grönt på bilden.
Ljusare och modernare arbetsmiljö men också egna skåp istället för personliga skrivbord.
Kommunalråd Leif Gripestam står i det nya kommunhuset.
"Vi har hållit på i tio år och det är alltid kul när saker står klart", tycker Gripestam.
Bild på nya kommunhuset i Täby som är klädd i en mässingsfasad och glittrar i solen
Det nya kommunhusets fasad är i mässing. Lamellerna vertikalt ska skydda mot sol.
Kritikerna har kallat det "Gripestams guldhus". För Leif Gripestam symboliserar det nya kommunhuset med den kaxiga fasaden en milstolpe i stadsutvecklingen. Han framhåller också att rivningen av det gamla kommunhuset öppnar för att bygga 1400 bostäder i Roslags-Näsby.
ANNONS

Leif Gripestam har bokstavligen följt huset från ax till limpa som han själv uttrycker det. Tio år har det tagit. Tidsplanen spruckit på flera gånger på vägen och förhoppningen var att flytta in redan i början av 2016.

– Det har varit en kul resa även om det tar tid att utveckla, konstaterar Leif Gripestam.

Vid påsk kommer Leif Gripestam, hans politiska kollegor och alla andra medarbetare flytta in i det nya kommunhuset i centrala Täby. Det blir på många sätt en helt ny värld som möter dem. Här är det aktivitetsbaserade landskap som gäller, inga privat skrivbord utan varje anställd har ett personligt skåp. Det finns tysta zoner med avskärmade fåtöljer och gemensamma mötesplatser på andra håll.

Varje kontorsplan har ett eget form- och färgtema. På det översta kontorsplanet är accentfärgen gul mot en grå nyans. För de med lite fantasi kanske det mest uppseendeväckande inslaget där ändå är den mötesplats som på håll liknar en nätbur, men som i färdigt skick ska rymma whiteboards, ståbord och lampor inspirerade av gatubelysning.

– Den ska symbolisera parken och staden med stadslik belysning. I skärgården kommer det vara mer fisknätsbetonat och längst ner ska det vara mer skogslikt med träribbor, förklarar fastighetschef Maria Östholm, som tar oss mellan våningsplanen i huset som fortfarande är en byggarbetsplats.

Solterass på toppen av huset

Det nya kommunhuset består av åtta våningar med underjordiskt garage längst ner och en imponerande takterass och personalmatsal på översta plan. När Leif Gripestam kliver ut i solen på terassen står han bokstavligen med Täby framför sina fötter och pekar ut nya och gamla landmärken. Han konstaterar att de nu kommit en bra bit på väg med stadsutvecklingen och att flytten av kommunens verksamhet ger möjlighet att bygga 1400 bostäder i Roslags-Näsby.

– När jag började här för 10 år sedan var det en stor parkering och en bensinmack. Nu har vi 500 bostäder, ett nytt kommunhus, nytt torg och ett större centrum.
Leif Gripestam har genom åren fått försvara bygget av det nya kommunhuset både en och två och tre gånger.

”Det har varit en kul resa även om det tar tid att utveckla”

Leif Gripestam

ANNONS

Han har förstås snabbt svar på tal när prislappen på 530 miljoner kronor kommer upp.

– Det är faktiskt under budget som det ser ut, lite drygt 500 miljoner i budget, och vi räknar med att det blir lägre än så inklusive inventarier.
Det märks att Leif Gripestam är nöjd när han går runt i de toppmoderna lokalerna, där hållbarhet har varit ledord, även om han inte leverera några översvallande superlativ över form och design. Han kommenterar att det är spektakulära trappor när han tittar ut över husets flera våningar höga atrium med konstnären Roland Perssons 2600 silikonfåglar svävande i centrum.

Det skiljer sig ganska mycket från det gamla kommunhuset, lite luftigare, eller hur?

– Det var ett understatement, men det är funktion vi har sökt i första hand, betonar Leif Gripestam, som flera gånger återkommer till att funktion var det främsta skälet till att White Arkitekters förslag vann arkitekttävlingen bland 70 inskickade bidrag.

”Gripestams guldhus”

Det nya kommunhus har en form som väl följer grannfastigheternas kubiska 1970-talsarkitektur samtidigt som det är ytterst samtida och framför allt sticker ut genom fasadvalet. Leif Gripestam har förstås inte missat att kritiker kallat det ”Gripestams guldhus” och han drar lite på munnen när det kommer på tal. Han förklarar sedan med seriös ton att fasaden med tiden ska få en patina och plockar också fram ekonomiska argument för att huset kläddes i guldskimrande metall.

– Det var en besparing att det inte var ärgat från början utan blir mörkare med tiden. Och det mässing, inte guld, tillägger han.

När vi efter rundturen i kommunhuset kommer ut på södersidan mitt emot Tibble Kyrka speglar sig vårsolen i fasaden och Leif Gripestam kostar på sig att skämta lite.

– Faktum är att det blir en färgklick med guldet, men nu ska det ju tyvärr mattas av.

Fakta

Snabba fakta om nya kommunhuset i Täby

Täbys nya kommunhus drar blickarna till sig med sin kubiska form och glittrande mässingsplåt. Här är fakta, som tar dig bakom den vackra fasaden.

  • Huvudingång till nya kommunhuset blir mot nya Estrids torg vid Esplanaden. Besökare möts av ett stor atrium där det kommer att hållas tillfälliga utställningar.
  • Byggnationen av Täbys nya kommunhuset har en budget på 530 miljoner kronor inklusive alla inventarier.
  • Nya kommunhuset är ritat av Thomas Rudin och Robert Schmitz, White Arkitekter. Huset är miljömärkt och trä och glas är genomgående materialval. Varje kontorsplan har ett eget form- och färg-tema, skogen, trädgården, skärgården och stad och park. Konstnären Roland Persson har gjort en installation i entrén där 2600 fåglar i silikon svävar över golvet, där ornitologen har lämnat sin fågelbok vid sin stege och Emmafåtölj.
  • Huset har åtta våningsplan. Två parkeringsplan under jord, entréplan öppet för allmänheten med kommunarkiv och mötesal där kommunfullmäktige ska hålla till framöver, fyra kontorsplan och översta våningen med personalkök och matsal samt en stor solterass mot söder.
  • Många möbler är nya inköp, såsom till exempel matsalsmöbler, fåtöljer, skrivbord och skåp. Möbler från det gamla kommunhuset kommer dock också att återanvänds på olika håll, en del konferensmöbler tas med medan andra möbler kommer att delas ut till skolor, förskolor och andra kommunala verksamheter.
  • Det nya kommunhuset bygger på en aktivitetsbaserad arbetsmiljö. Alla medarbetare ska kunna flytta runt och har därför inte privata skrivbord. Det finns personliga skåp till 610 personer och plats 530 sittande personer samtidigt.
Källa: Täby kommun