ANNONS

Gripestam (M) sågas för sina nätinlägg

Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande och ledamot i landstingets trafiknämnd.
Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande och ledamot i landstingets trafiknämnd.
Leif Gripestam om Judiska museet i Berlin:  ”En stark påminnelse om hur nazisterna mördade över sex miljoner judar. Tyvärr bleknar minnena generellt vilket möjliggör för Sveriges vänsterregim att förolämpa och förminska alla dem som drabbades av den fruktansvärda systematiska utrotningen”
Leif Gripestam om Judiska museet i Berlin: ”En stark påminnelse om hur nazisterna mördade över sex miljoner judar. Tyvärr bleknar minnena generellt vilket möjliggör för Sveriges vänsterregim att förolämpa och förminska alla dem som drabbades av den fruktansvärda systematiska utrotningen”
Leif Gripestam om utrikesministern:  ”Mutström har dragit och kommer att dra in inkomster efter skatt långt över vad mer än 99 procent avbefolkningen ens kommer att vara i närheten av. Men köpa en lägenhet det vill hon inte”
Leif Gripestam om utrikesministern: ”Mutström har dragit och kommer att dra in inkomster efter skatt långt över vad mer än 99 procent avbefolkningen ens kommer att vara i närheten av. Men köpa en lägenhet det vill hon inte”
Leif Gripestam om känd miljöpartist med alkoholproblem:  ”Vin med sig i bilen som han kan ta till om händelseutvecklingen blir omskakande. Säkert eko-vin dessutom”
Leif Gripestam om känd miljöpartist med alkoholproblem: ”Vin med sig i bilen som han kan ta till om händelseutvecklingen blir omskakande. Säkert eko-vin dessutom”
Leif Gripestam om utrikesminister Margot Wallström som Israelhatare:  ”Det är bråttom för Löfven att avsätta utrikesministern och gömma undan henne på något ”viktigt” uppdrag i FN eller liknande. Hennes Israelhat är nu alltför väl dokumenterat”
Leif Gripestam om utrikesminister Margot Wallström som Israelhatare: ”Det är bråttom för Löfven att avsätta utrikesministern och gömma undan henne på något ”viktigt” uppdrag i FN eller liknande. Hennes Israelhat är nu alltför väl dokumenterat”
Täbys kommunalråd Leif Gripestam (M) hävdar att han har god men ibland skämtsam ton på nätet.

Alla håller inte med.

– Det är direkt osmakligt, säger retorikexperten Barbro Fällman om kommunalrådets stil på Facebook.
ANNONS

Flera moderata kommunalråd i länet fick nyligen kritik i Socialdemokraternas tidning Aktuellt i politiken (AIP). Detta efter att kommunalråden gjort nätkommentarer där de liknat facket vid maffia.

En av de utpekade politikerna var Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby och ledamot i landstingets trafiknämnd. Han har avfärdat synpunkterna, och anser att AIP är ”ett hot mot demokratin”.

– Det här är Socialdemokraternas propagandablad så det är självklart att de skriver en sådan här artikel, säger Leif Gripestam.

Att politiker får kritik av sina motståndare är inte ovanligt. Men vad skulle en retorikexpert säga om hur kommunalrådet för sig på till exempel Facebook?

Mitt i Täby tog hjälp av Barbro Fällman, språkforskare med specialkunskaper i retorik, som flitigt anlitas i radio och tv för att kommentera politikers sätt att uttrycka sig. Hon säger att hon blir förvånad över Leif Gripestams ”låga nivå”.

– Det är så otroligt oproffsigt, slarvigt och obegåvat att uttrycka sig i form av öknamn mot andra politiker, säger Barbro Fällman till Mitt i Täby.

Hon syftar bland annat på att finansminister Magdalena Andersson upprepat kallas för ”Magda Ladulös” och utrikesminister Margot Wallström för ”Mutström”. En kvinnlig C-politiker som är från Dalarna kallas ”Fäbodstintan”.

– Man kan förvänta sig att en politiker i Gripestams ställning uttrycker sig sakligt. Lägg inte energi på att kommentera eller förminska motståndaren och detta gäller givetvis alla, oavsett politisk färg.

I ett annat inlägg beskriver Leif Gripestam ett besök han gjort på Judiska muséet i Berlin: ”Tyvärr bleknar minnena generellt vilket möjliggör för Sveriges vänsterregim att förolämpa och förminska alla dem som drabbades av den fruktansvärda systematiska utrotningen”, skriver politikern.

ANNONS

– Det är direkt osmakligt och dessutom fel i sak. Det finns inga vettiga och upplysta personer i Sverige som försöker förminska förintelsens offer, säger Barbro Fällman.

Bland inläggen dyker det även upp en känd miljöpartist som haft alkoholproblem och dömts för rattfylleri. Här spekulerar Täbys kommunalråd kring om det kan ha varit eko-vin som miljöpartisten druckit.

– Möjligen är det tänkt som humor men det är bara ett slag långt under bältet, säger Barbro Fällman.

Högt uppsatta politiker ska vara förebilder för hur samtal förs och här misslyckas Leif Gripestam rejält, anser Barbro Fällman.

Leif Gripestam känner inte igen sig i kritiken.

– Jag håller min ton och gör det ganska konsekvent. Jag har starka åsikter och har ibland en ironisk och skämtsam ton.

Hur tänker du kring att hitta på öknamn?

– Det är ett sätt att koppla ihop olika politiska händelser med ett beteende som vissa tydligen tycker är självklart.

Enligt Leif Gripestam syftar öknamnen till att dramatisera saker han tycker är fel inom exempelvis Socialdemokraterna.

Inlägget om att regeringen förolämpar förintelsens offer grundar sig i erkännandet av Palestina, uppger Leif Gripestam.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.