Min lokala hjälte

Gripestam rasar mot Migrationsverket: de betalar inte sina skulder

Täby kommunhus
Migrationsverket är skyldigt Täby kommun 125 miljoner kronor, enligt Leif Gripestam (M).
Kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M).
Kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M).
Migrationsverket är skyldigt Täby kommun 125 miljoner kronor för kommunens kostnader för flyktingmottagandet. Pengar som myndigheten inte betalar. Det säger kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M).
– Vi får inte betalt, staten förväntar sig att andra ska betala sina skulder, men det gäller visst inte dem själva, säger han.

Staten flyr från sitt ekonomiska ansvar när det gäller flyktingmottagandet, och lägger allt i knäna på kommunerna. Det menar Leif Gripestam (M) kommunstyrelsens ordförande i Täby.

Det är kommunens som sköter de löpande kostnaderna för delar av flyktingmottagandet, exempelvis när det gäller boenden till ensamkommande barn, skolor, förskolor och socialtjänst.

Sedan fakturerar kommunerna Migrationsverket för de kostnaderna. Det är alltså de pengarna som Leif Gripestam anklagar myndigheten för att inte betala.

Enligt honom har den totala skulden nu nått upp till 125 miljoner kronor.

– En rimlig ordning är att man gör rätt för sig och betalar sina skulder, men det gör de inte. Vi fungerar tydligen som ett låneinstitut för dem, säger han.

Leif Gripestam menar att det är tydligt att Migrationsverket saknar kompetensen att hantera situationen.

– Det här är ett generellt problem för alla kommuner, vi får inte några pengar och skuldberget bara växer. Migrationsverket klarar uppenbarligen inte av att sköta sina betalningar, säger han.

Mitt i söker Migrationsverket för en kommentar.