Lokalpolisen hyllas – nu hoppas de att rånvågen ska klinga av

Lokalpolisen i Skärholmen hyllas på sociala medier efter gripanden gjorda i rånvågen mot unga och barn runt om i Stockholm
Polisens inlägg om gripandena har "gillats" av många på social medier.
Den senaste tiden har personrånen mot barn och unga skjutit i höjden runt om i hela Stockholm.
Nu har lokalpolisen i Skärholmen gripit sju personer som misstänks ligga bakom flera av rånen. Något de hyllas för i sociala medier.

Polisen har den senaste veckan gripit sju personer efter den senaste tidens ungdomsrån runt om i Stockholm.

Gripandena skedde i Skärholmen, men polisen misstänker att personerna begått rån mot barn och unga på flera platser i Stockholm, främst i Liljeholmen, Hägersten och Alvik i Bromma. Men även Danderyd och Täby.

– Vi var tvungna att sätta oss ner och göra en ordentlig kartläggning över vad som hänt. I det här fallet handlar det om ett drygt femtontal brott som visat ett tydligt mönster. Rånarna har följt efter offren från en allmän plats och därefter tvingat dem lämna ifrån sig saker som telefoner, earpods eller kläder, säger Andreas Lindberg som är operativ koordinator på lokalpolisområde Skärholmen.

Beröm på sociala medier

På onsdagsmorgonen publicerade Skärholmpolisen ett inlägg på Facebook och berättade om det lyckade arbetet. Inlägget fick snabbt bra spridning och i kommentarsfältet var berömmet påtagligt.

– Vi är stolta och nöjda över det arbete vi gjort. Sen är vi långt från klara med vårt arbete. Men det här är tyder på att vi kommit en bit på vägen och det vill vi visa medborgarna, säger Anderas Lindberg.

Samverkan bakom

Flera husrannsakningar, förhör med både vittnen och rånoffer samt bilder från övervakningskameror ledde lokalpolisen i Skärholmen fram till gripandena. Via ett gränsöverskridande arbete med lokalpolisen i Vällingby visade det sig att flera av rånen i söderort liknade dem i västerort. Skärholmspolisen misstänker därför att de sju gripna personerna också kan ha legat bakom rånen mot unga i Alvik.

– Vi misstänker att det är åtta individer som ligger bakom rånen. De ingår i ett och samma gäng, säger Andreas Lindberg.

Sju gripna

Samtliga av åtta misstänkta är mellan 13 och 17 år gamla och av dem har sju gripits. På grund av rånarnas unga ålder har polisen kopplat in socialtjänsten i ärendet.

– Troligtvis finns fler konstellationer i Stockholm som den vi just gripit. Men vår förhoppning är att just detta gripandet kommer att få en dämpade effekt på antalet rån framöver. Sen är det också ett sätt för oss att visa medborgarna att vi faktiskt gör något åt rånen. Det handlar om ett bygga ett förtroende.

Rånen har mer än fördubblats på ett år

Polisen har sett att rånen ofta sker i anslutning till kollektivtrafiken och mitt på öppen gata under dagstid.

Rånen mot just ungdomar har ökat markant under första kvartalet 2019 jämfört med samma period i fjol.

I mars i år har 92 rån mot person under 18 år skett utomhus. I mars 2018 var den siffran 39.

Fakta

Lavinökningen av rån mot barn och unga

Anmälda brott i Stockholms län 2018

Januari: 39
Februari: 43
Mars: 39

Anmälda brott i Stockholms län 2019

Januari: 88
Februari: 60
Mars: 92

Källa: Polisen