Grisar ska jagas med pannlampor

Vildsvinen är skygga och rör sig mest på nätterna.
Vildsvinen är skygga och rör sig mest på nätterna.
Våren är på väg och snart invaderas Upplands-Bros jordbruksmarker av vildsvin.

Nu hoppas jägarna i Bro få bukt med grisinvasionen - men hjälp av pannlampor.

Vildsvinen breder ut sig i Upplands-Bro. Flera invånare har larmat om flockar med grisar i Rättarboda och Bro Hofs golfklubb vill bygga stängsel för att hålla djuren borta från greenerna.

Vanligtvis jagas vildsvinen med hjälp av fast belysning, som gatlampor. Men djuren är skygga och nattaktiva, vilket försvårar jakten.

– Det finns bara två sätt att hålla grisarna borta. Att sätta upp eltråd eller att skjuta dem, säger Bertil Nilsson, en av jägarna i Ekeby i Bro som ansökt om att jaga vildsvin med bärbara lampor, som till exempel pannlampor.

Lamporna ska användas under vårjakten, som sätter igång den 16 april. Då har bönderna vid Ekeby gård i Bro satt sin första skörd med ärtor – vildsvinens favoritkäk.

– Det brukar bli en invasion med grisar. Man tror inte det är sant när man ser det. De går på rad och käkar upp varenda liten ärta, säger Bertil Nilsson.

Som mest har han sett 20 grisar i flock.

– Man kan se grisarna vandra på rad i diket när våren kommer. Det är som att de har en konstig magnet som leder dem till ärtorna.

Jakt med bärbar belysning har pågått i flera år. Förra året gav länsstyrelsen i Stockholm tillstånd till 17 jaktlag att använda sig av metoden.

– Lamporna hjälper jägarna att få ett säkrare skott. Vi har sett en ökning av ansökningar de senaste åren, säger Marianne Caesar på länsstyrelsen.

Vildsvinsjakten pågår mellan 16 april till 15 februari. I Sverige finns mellan 50 000 och 80 000 djur och varje år skjuts omkring 20 000 vildsvin.