ANNONS

Grisslingerakan: kommunen vill bredda norra sidan

Väg 222, Värmdöleden.
Väg 222, Värmdöleden.
Trafikverket planerar att bygga om Grisslingerakan till en fyrfältslösning för att förbättra framkomligheten och säkerheten.
Värmdö kommun föreslår att vägen breddas mot norra sidan för att inte påverka infartsparkeringen och företagen som ligger vid sträckan – tvärtemot Trafikverkets lösning.
ANNONS

Trafikverket planerar nu att bygga om trefältslösningen på Grisslingerakan mellan Mölnvik och Ålstäket till en fyrfältslösning.

Syftet är att förbättra framkomlighet och trafiksäkerhet. Vägplanen varit ute på samråd och nu arbetar man med att ta fram en granskningshandling som beräknas vara klar under 2019. I samband med det har Värmdö kommun fått möjlighet att yttra sig.

Nu har Värmdö tyckt till 

Kommunen delar Trafikverkets bedömning att framkomlighet och trafiksäkerhet för alla trafikslag kommer att förbättras genom vägplanen. Dagvattenåtgärder och bulleråtgärder kommer också att förbättra miljön. Vägsträckningen bör dock ligga på motsatt sida än vad som föreslagits, och förbud mot vänstersväng samt förslag på avfarter bör ses över då det får konsekvenser för boende, besökare och lokalt näringsliv. Det bredare vägområdet försvårar också möjligheten för kommunen att behålla och bygga fler infartsparkeringar i området.

– Det är viktigt att Grisslingerakan byggs om men det får inte ske till vilket pris som helst. Därför föreslår vi att vägen ska breddas norrut istället, för att vi ska ha fortsatt service och företagande längs med vägavsnittet. Det gäller inte bara Grisslinge värdshus och Systrarna Delselius utan även den infartsparkering som finns där idag, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Föreslår breddning åt norra sidan

Värmdö kommun menar också att den föreslagna breddningen är enkelsidig mot södra sidans strandområde, och att höga slänter, stödmurar och bullerplank skulle få stora konsekvenser för landskapsbilden och naturmiljön. Därför föreslår kommunen att vägbreddningen sker mot norra sidan och att andra bulleråtgärder som tyst asfalt, fönsterbyten eller inbyggnad av uteplatser ses över.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.