Min lokala hjälte

Grodor får lekplats i nya Björkhagendammen

En ny damm ska anläggas nära Björkhagen i Nackareservatet. Detta för att öka chanserna för groddjur av olika slag att leka och frodas.
Vid årskiftet ska den nya groddammen vara klar och så småningom kanske vi får se sådan här filurer kika upp ur vattnet även där. OBS! Den här bilden är dock tagen på en annan plats.
Projektledare Vide Ohlin på platsen där nya groddammen ska anläggas. Björkhagsdammen ska vara klar till årskiftet.
Projektledare Vide Ohlin på platsen där nya groddammen i Björkhagen nu anläggs. Första spadtaget togs i veckan och till årskiftet ska dammen vara klar.
Nu kan grodorna hoppa högt av glädje. En groddamm anläggs i Nackareservatet nära Björkhagen.

 

– Detta kommer att innebära ett stor lyft för grodor, paddor och vattensalamandrar i området. Groddjuren har minskat kraftigt under flera decennier, men vi jobbar med att vända den trenden och Björkhagendammen blir en viktig del i det arbetet, säger Vide Ohlin, ekolog och projektledare för Grodkollen.

Tidigare har våtmarker ofta försvunnit i samband med stadens utbredning. Projektet Grodkollen, som är ett samarbete mellan Stockholm stad och föreningslivet, har visat att de går att skapa och bevara goda förutsättningar för groddjur i stadsnära miljöer. De senaste åren har ett trettiotal dammar skapats i Stockholmstrakten.

Den nya groddammen anläggs på fälten öster om Markuskyrkan i Björkhagen. I veckan togs första spadtaget. Erfarenhet visar att denna typ av åtgärder generellt kommer att öka den biologiska mångfalden i området.

Groddammen ska vara klar innan årskiftet. Tanken är att den ska bli ett intressant utflyktsmål för skolor och familjer. Ingela Fondin, rektor på Björkhagens skola, anser att dammen blir ett värdefullt inslag i skolans närmiljö och pedagogiska verksamhet. Två klasser från Björkhagens skola för att hjälpa till att ta de första spadtagen till dammen.

Enligt projektledare Vide Ohlin finns inga planer på att placera ut groddjur, förhoppningen är att paddor och åkergrodor som finns i området hittar dit själva. Kanske kan det bli aktuellt att så småningom placera ut större vattensalamander, det har gjorts på försök i Bromma tidigare.

– Det har funnits en liten sjö på platsen tidigare, som har fyllts igen. Den här dammen kommer i någon mån efterlikna förhållanden som fanns på platsen då. Groddjur är i behov av fiskfria vatten för sin reproduktion. Det gäller framför allt större vattensalamander, ynglen kan klara sig även i sjöar med fisk om det finns gömställen i dyn, förklarar Vide Ohlin.