Grön och ljus och klädd i tall

Den stora öppna genomgående hallen rymmer matsal, samlingsyta, breda trätrappor och balkonger på olika höjder. Ständigt med utsikt mot de höga tallarna utanför.
Den stora öppna genomgående hallen rymmer matsal, samlingsyta, breda trätrappor och balkonger på olika höjder. Ständigt med utsikt mot de höga tallarna utanför.
Färgen på tallarnas bark går igen i teglet på utsidan.
Färgen på tallarnas bark går igen i teglet på utsidan.
John Lorentszon går i sexan.
John Lorentszon går i sexan.
Täby har fått ännu en ny skola.

I förra veckan klipptes banden på Brinkskolan i östra Vallabrink och de 298 elever har fått en ljus och färgstark arbetsplats med naturen nästan inne i klassrummen.

Fasadens tegelstenar skiftar i olika nyanser brunt och ockra.

– Ser ni att det är precis samma färger som tallarnas bark? undrar Maria Assarson, rektor på Brinkskolan.

Det förstärker känslan av att skolan nästan smälter in i den omgivande naturen. Dessutom vetter alla stora fönster mot träd och grönska.

Tanken är att det ska vara lugnande att se ut på i stället för en asfaltskolgård.

Mitt i Täby går husesyn ett par timmar före den stora invigningen när kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam ska klippa band och hålla tal.

Vi passerar ett grönt inbjudande handtvättställ i anslutning till stolarna och borden i den stora öppna hallen, som fungerar som matsal.

För på samma sätt som i nya Näsbyparkskolan är flexibilitet, ljus och öppenhet ledord här. Utrymmesbesparande förvisso.

– Men det viktiga är att alla barn ska vara sedda. Man ska inte kunna försvinna i ett stängt rum. Inte ens kapprummen är sådana. De vuxna ska ha översikt, bland annat för att undvika mobbning.

I skolan går just nu 298 elever plus 100 i förskolan som ligger inhyst i samma hus. Men här finns plats för 100 elever till.

12-årige John Lorentzson går i sexan:

– Wow, det här kommer att bli en bra skola, var det första jag tänkte när jag kom hit. Det är det också.

Fast han anser att det är lite för mycket oanvänt utrymme i skolan.

– Särskilt utanför klassrummen. Men jag har tur som får gå här i ett år, de som gick i sexan förra året missade det.

Den nya korridorfria Brinkskolan är skapad av arkitekter och pedagoger i samarbete.

– Det är fantastiskt att få forma skolan utifrån våra pedagogiska i déer, konstaterar Maria Assarson.

Fakta