ANNONS

Gröna Lund blev stort fysikklassrum – flera tusen elever på plats

grönalund, gröna lund som klassrum, elever lär sig om g-kraft. FV: Garbriel Strindfors, Ingrid Fjellvang Engström, My Lindquist, Natanael Simbana och Arvid Tonder. Samtliga 15 år. Från Sofiaskolan.
Garbriel Strindfors, Ingrid Fjellvang Engström, My Lindquist, Natanael Simbana och Arvid Tonder från Sofiaskolan.
grönalund, gröna lund som klassrum, elever lär sig om g-kraft.
Gröna Lund blev stort fysikklassrum.
I dag samlas över 3 000 högstadieelever på Gröna Lund – men inte för att äta sockervadd och åka karusell.
Det står fysiklektion på schemat.
ANNONS

För elfte gången i ordningen lämnar Gröna Lund rollen som nöjespark för en stund och intar istället formen av ett fysikklassrum. Under torsdag och fredag besöker flera tusen högstadieelever tivolit för att lära sig allt från hävstångsprincipen till sannolikhetskalkylering. Nästa vecka kommer gymnasieelever på besök.

– Bara i dag kommer totalt 3 336 elever och lärare, berättar Andreas Theve som är projektledare för Gröna Lunds Edutainment-dagar för Mitt i på torsdagen.

”En aha-upplevelse”

Fysikdagarna är ett samarbete mellan Gröna Lund och Vetenskapens hus i Stockholm och har varit uppskattade sedan starten 2009. Numera kommer skolor även utanför länet på besök för att få lära sig mer om fysikens lagar.

– För många blir besöket en aha-upplevelse. Att få prata med våra egna elektriker och mekaniker som jobbar med fysik i sin vardag gör det lättare att faktiskt förstå istället för att läsa samma sak i en bok, säger Andreas Theve.

Eleverna testade G-kraften på Gröna Lund. Foto: Christian Lärk.

Eleverna testade G-kraften på Gröna Lund. Foto: Christian Lärk.

Vattnet skvätte ut

Under torsdagen och fredagen vandrade eleverna runt i mindre grupper med varsitt arbetsblad. Experimenten varierade mellan att ta med fyllda vattenglas upp i Fritt fall och smågosedjur i snörren i några av de andra attraktionerna.

– Vi stod och gissade innan vad som skulle hände med vattnet, om det skulle åka rakt upp eller stanna kvar i muggen, säger Egon Lüning från Adolf Fredriks musikklasser.

– Det skvätte ut, säger klasskompisen Hedvig Von Heijne.

ANNONS

Från vänster: Hedvig Von Heijne, 14, Egon Lüning, 14, Hannes Frisendahl, 13 från Adolf Fredriks musikklasser. Foto: Christian Lärk

Från vänster: Hedvig Von Heijne, 14, Egon Lüning, 14, Hannes Frisendahl, 13 från Adolf Fredriks musikklasser. Foto: Christian Lärk

Roligare än att vara i skolan

Några av eleverna från Sofiaskolan som besökte Gröna Lund på torsdagen tyckte att en lektion på Gröna Lund var betydligt roligare än en lektion i klassrummet.

– Vi har lärt oss lite grann. Med vissa experiment som vi har gjort kunde man från början inte riktigt förutse resultatet. Vi har ju pratat en del om det i skolan så det var kul att se vad som händer i verkligheten, säger Ingrid Fjellvang Engström.

– Det är väldigt kul att vara här på skoltid. Det är roligt att vara här med klassen och få en upplevelse också, säger Laura Normark som går på Abrahamsbergsskolan.

Adaeze Ajoku, 15 och Laura Normark, 15 från Abrahamsbergsskolan. Foto: Christian Lärk.

Adaeze Ajoku, 15 och Laura Normark, 15 från Abrahamsbergsskolan. Foto: Christian Lärk.