ANNONS

Gröna påsar gör biogas av resterna

Nära 3 000 hushåll i söderort och innerstaden kommer inom kort att få gröna påsar.

Påsarna ska användas till att sortera matavfall som görs om till biogas.
ANNONS

I nio månader framöver ska trafikkontoret tillsammans med Stockholmshem och Familjebostäder testa ett nytt sätt att sortera mat­avfall.

2 900 hushåll i flerfamiljshus i innerstaden och söderort kommer att få hem gröna plastpåsar där mat­avfallet ska placeras.

I förra veckan var Maria Arveström, biträdande projektledare på trafikkontoret avdelning avfall, i Skarpnäck och packade start­påsar till hushållen.

– De får en tygkasse med påsar, påshållare, en vaskskrapa, en sorteringsguide och informationsbroschyr. Det är frivilligt att vara med, säger hon.

När de gröna påsarna är fulla knyts de ihop och slängs tillsammans med de vanliga soporna. På sorteringsanläggningen sorteras matavfallet sedan ut med hjälp av optik som läser av påsens färg.

– Under försöket kommer avfallet att skickas till en anläggning i Södertälje. De har använt systemet med gröna påsar i flera år, berättar Maria Arveström.

Trafikkontoret vill undersöka om optisk sortering är ett system som borde ingå i större utsträckning i framtidens matavfallsinsamling i Stockholm. Målet är att stockholmarna ska samla in 50 procent av sitt matavfall år 2018.

– Det finns andra typer av matavfallssortering redan men i vissa hus är det svårt att införa befintliga system på grund av till exempel arbetsmiljö eller platsbrist i soprummen, så det kan behövas kompletterande system, säger Maria Arveström.

ANNONS
Fakta

Här testas Gröna påsen

Bagarmossen.

Farsta.

Hägersten-Liljeholmen.

Kungsholmen.

Skarpnäck.

Södermalm.

Älvsjö.

Östermalm.

Källa: Trafikkontoret

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.