Gröna påsar löser sopkaoset i stan

I många år har man försökt hitta ett sätt att få innerstadsborna att bli bättre på att sortera sopor.

Nu har majoriteten bestämt sig. Inom fem år ska alla stockholmare sortera sitt köksavfall i gröna påsar.

I innerstan blandas potatisskal, fiskrens och gamla nylonstrumpor i samma påsar. Påsarna körs sedan till Högdalen där de bränns upp. Det är varken miljövänligt eller energieffektivt.

I flera år har staden letat efter bättre lösningar. Till dem hör avfallskvarnar, kompostering och att hushållen sorterar hushållsavfallet i papperspåsar som läggs i särskilda soptunnor. Alla varianter har sina för- och nackdelar. Men till slut måste man bestämma sig.

Staden har som mål att hälften av alla kökssopor i stan ska sorteras 2018. Så i förra veckan kom beskedet att det är den så kallade gröna påsen som blir svaret.

– För att den är snabbast att bygga ut. Och vi kan använda befintlig infrastruktur – vi kan behålla samma soprum och samma sopkärl. Framför allt behöver det inte hämtas med en speciell bil som med papperspåsarna, säger stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C).

Beslutet ska klubbas i fullmäktige om en månad. Redan nu sorterar ett antal pilotfastigheter i innerstan med gröna påsar, något som enligt staden har gått över förväntan.

Dessutom lägger ett fåtal fastigheter sina hushållssopor i papperspåsar. Alla som vill kommer att kunna fortsätta med den metoden.

Oppositionsborgarrådet Daniel Helldén (MP) välkomnar de gröna påsarna.

– Men det är på tok för sent och man skulle ha kommit igång tidigare. Systemet med gröna påsar har funnits hela tiden, till exempel i Södertälje, säger han.

Fakta

Så funkar gröna påsen

Hushållen får gröna plastpåsar där man lägger sitt matavfall. Andra sopor läggs i vanlig påse.

Både gröna och vanliga påsar körs till en optisk sorteringsanläggning. De gröna påsarna pressas eller rivs så att man får ut matavfallet.

Matavfallet blandas med vatten och går till en rötningsanläggning för att bli biogas som kan driva bilar och bussar.

Källa: Trafikkontoret