ANNONS

Grönblå styret backar om stadsradhus i Vårberg

Husen vid Söderholmsgränd, sedda från ängen.
Flerfamiljsbostäderna som planeras vid Söderholmsgränd, på nuvarande fotbollsplanen.
Det grönblå styret drar tillbaka förslaget om att bygga stadsradhus, i stället för flerfamiljsbostäder, vid Söderholmsskolan i Vårberg.
Orsaken är hård kritik från stadsbyggnadskontoret.
ANNONS

För bara ett par veckor sedan tyckte den nya politiska majoriteten i stadsbyggnadsnämnden att det var en dålig idé att bygga sex upp till sex våningar höga hus på den nuvarande fotbollsplanen vid Söderholmsskolan.

Stadsradhus passar bättre in i miljön, var budet. Stadsbyggnadskontoret fick därför uppdraget att ändra planerna. Flera av höghusen skulle ersättas av stadsradhus. Resterande flerfamiljshus skulle byggas i slutna kvarter för att rymma så många lägenheter som möjligt. På så vis skulle det ändå bli 165 lägenheter inom området, hävdade de grönblå.

Nu har de backat. Orsaken är den analys som stadsbyggnadskontoret gjort av förslaget, något Direktpress var med först att rapportera om. Kritiken går bland annat ut på att radhusen måste kompenseras med ännu högre flerfamiljsbostäder, om man ska kunna bygga lika många bostäder som tänkt.

Dyrare att bygga

Dessutom skulle ett planförslag med radhus bli betydligt dyrare både för Stockholms stad och för byggherren, enligt tjänstemännen.

Enligt deras analys hotade förslaget inte bara delprojektet på fotbollsplanen utan hela projektet Söderholmen, som rymmer 300 lägenheter, två förskolor och utbyggnad av Söderholmsskolan. Detta på grund av att intäkterna från markförsäljning riskerade att sjunka på grund av de ändrade planerna.

”Kontoret bedömer att de strukturella och ekonomiska utmaningarna med att tillföra radhus och i övrigt ändra kvarter A betydligt påverkar förutsättningarna för att genomföra projektet som helhet”, står det i stadsbyggnadskontorets utlåtande till stadsbyggnadsnämnden.

Stadsbyggnadsborgarråd – Joakim Larsson

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson. Foto: Anna Z Ek

Mitt i har sökt stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) för en kommentar. Han svarar via sms:

ANNONS

”Den presenterade planen var i vissa delar inte optimal. Vi ville undersöka en annan möjlighet i ett av föreslagna kvarter.  Vi har nu fått analysen från tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret och kan konstatera att den förändringen skulle få för stora konsekvenser så här sent i antagandeskedet.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.