Oro i Gröndal: Barn kan tvingas till Kransen

Erik Olsson och ett 40-tal andra föräldrar är kritiska till en evakuering i Kransen.
Erik Olsson och ett 40-tal andra föräldrar är kritiska till en evakuering i Kransen.
Gröndalsskolan står inför en utbyggnad och eleverna kan komma att evakueras till Midsommarkransen.
Det har fått föräldrar att se rött.
– Det är inte rimligt att behöva pendla med barn mellan Gröndal och Kransen i flera år, säger Erik Olsson, en av föräldrarna.

När Lokaltidningen Mitt i åker ut till Gröndalsskolan har ett 40-tal kritiska föräldrar samlats.

– Det här är inte okej att behöva skjutsa till Midsommarkransen, säger Erika Landström, som har ett barn i fjärde klass, en i första klass och en tiomånadersbebis i vagnen.

Bakgrunden till oron är den planerade utbyggnaden av Gröndalsskolan, som enligt ett förslag ska utökas till en F-9-skola för 900 elever.

Tanken är att en helt ny skolbyggnad ska uppföras. Om allt går enligt planerna ska skolan stå klar för inflyttning vid årsskiftet 2022-2023.

Så sent som nu i sommar pekade staden ut kontorsfastigheten Kilaberg i Midsommarkransen som möjlig evakueringslokal för Gröndalseleverna.

Men att dagligen behöva åka mellan Gröndal och Midsommarkransen med barnen upprör föräldrarna. Dels måste man lägga en massa extra tid på att hämta och lämna, menar de. Dels är det dåligt från miljösynpunkt eftersom många skulle ta bilen.

– Det är klart att det skulle gå i några veckor eller månader. Men här handlar det enligt utbildningsförvaltningen om flera år, säger Erik Olsson.

Han och de andra föräldrarna anser att evakueringen måste ordnas i Gröndal.

– En lösning som diskuterats är ju att förvandla Beckershuset på Lövholmen till skolbyggnad. Det borde man skynda på nu, säger han.

– Eller använda den mark som står tom i Vinterviken, där man brukar dumpa snö på vintern, inflikar en annan förälder.

Anna Ambjörn, lokalstrateg på utbildningsförvaltningen, betonar att ett inriktningsbeslutet om Gröndalsskolan ännu inte är taget. Och att evakueringsfrågan ska utredas. Kilaberg finns med som ett alternativ, men inget är bestämt, säger hon.

Men vad kan ni ge för besked till oroliga föräldrar?

– Jag kan bara ge besked om att vi ännu inte vet, säger hon.

Enligt Anna Ambjörn är det oerhört svårt att hitta platser i Gröndal-Liljeholmen.

Men Beckershuset?

– Det är ju privatägt. Och det är väldigt svårt att få till en skolgård där.