ANNONS

Nya Gröndalsskolan får 900 elever

Den nya Gröndalsskolan är tänkt att fungera som en bullervall mot trafiken. Skiss: Sisab
Den nya Gröndalsskolan är tänkt att fungera som en bullervall mot trafiken. Skiss: Sisab
Gröndalsskolan i dag.
Gröndalsskolan i dag.
Den nya Gröndasskolan är tänkt att fungera som bullervall mot trafiken.
Den nya Gröndasskolan är tänkt att fungera som bullervall mot trafiken.
Gröndalsskolan utökas till en F-9-skola för 900 elever.
Det föreslår skolfastighetsbolaget Sisab.
Enligt planerna ska skolans nuvarande lokaler rivas och ersättas med en helt ny skolbyggnad.
ANNONS

– Det är underbart att få en ny skola. Det är klart att man kommer att sakna en del av husen här, men jag tror att det blir bra att få en sammanhållen skola, säger Gröndalsskolans rektor Ulf Lindberg.

Lokaltidningen Mitt i avslöjade i höstas att en utbyggnad av Gröndalsskolan var på gång. Nu har skolfastighetsbolaget Sisab lagt fram ett förslag om hur det hela ska gå till. I dag har Gröndalsskolan 320 elever från förskoleklass till årskurs 5. Tanken är att skolan efter utbyggnaden ska rymma 900 elever upp till årskurs 9.

Gröndalsskolan byggdes på 1950-talet och har sedan kompletterats med flera byggnader fram till 1999. Enligt Sisab är den bästa lösningen att riva de befintliga skolhusen och uppföra en helt ny skolbyggnad.

Den nya skolbyggnaden ska byggas i två våningar och få en ny placering på skoltomten. För att skydda skolgården från Essingeledens dånande trafik ska fastigheten vara låg och långsträckt och fungera som en bullervall.

Projektkostnaden uppgår till 480 miljoner kronor. Om allt går enligt planerna ska en skola kunna stå färdig för inflyttning vid årsskiftet 2022/2023.

Projektet innebär rivningar och sprängningar, vilket gör att eleverna måste evakueras under byggtiden. Var de ska vara framgår inte av förslaget. Tidigare har kontorsfastigheten i Kilaberg, i Kransen nämnts som ett alternativ.

– Jag tror det är alldeles för tidigt att säga hur det blir, säger Ulf Lindberg.

Förslaget ska upp på Sisabs sammanträde den 23 maj.

 

ANNONS