ANNONS

De odlar ihop: Både grönsaker och gemenskap gror i Grönsta

Nedanför Grönsta prästgård håller Tillsamansodlarna till. De ser gärna att folk kommer förbi kikar på odlignarna och småpratar.
Nedanför Grönsta prästgård håller Tillsamansodlarna till. De ser gärna att folk kommer förbi kikar på odlignarna och småpratar.
Det handlar om glädje, att vara tillsammans ute i det gröna – och lära sig mer om odling och skapa ett hållbart samhälle på kuppen.
Den nya föreningen Tillsammansodlarna njuter av sin första sommar i Grönsta.
– Alla är välkomna och det ska var kul att vara här, säger Helena Lundberg.
ANNONS

Solen gassar över de gröna pallkragarna  på ängen nedanför Grönsta prästgård. De är ett  fysiskt krävande jobb för de åtta aktiva i den nya föreningen Tillsammansodlarna att hämta vatten som de får ta ur en kran på musteriet intill och lasta upp det på en skottkärra för att vattna grönkålsblad och zucciniplantor som slokar i hettan.

Att vara Tillsammansodlare ska inte innebära en massa krav och måsten, menar Helena Lundberg. Ett av syftena med föreningen, som vill ha fler medlemmar, är att samlas kring odlingen, umgås och ha det härligt ute i naturen.

– Det är lite tungt men det går bra när vi hjälps åt, säger Helena Lundberg, en av grundarna till den nya föreningen Tillsammansodlarna på Lidingö som är inne på sin första odlingssäsong.

Hon drar in ett par gröna trädgårdsstolar av plast i skuggan och bjuder på iskaffe i en termos. För här ska det finnas tid att ta det lugnt och umgås i naturen.

– Det ska bygga på lust och glädje, säger hon.

Ett sätt att umgås i coronatider

Tillsammansodlarna är precis vad de låter som, ett gäng lidingöbor som odlar tillsammans. De tre grundarna Helena Lundgren, Marie Söderberg och Stina Ernst möttes genom Omställningsrörelsen, ett partipolitiskt obundet nätverk som vill jobba för mer hållbart samhälle på alla plan genom mindre konsumtion och stress och fler roliga, klimatvänliga initiativ i hop med andra.

– Det här ligger verkligen i tiden nu, ännu med på grund av corona. Här har vi hittat ett sätt att umgås med andra utomhus, säger Helena Lundberg.

Tillsammansodlarna har valt att odla ihop, flera av medlemmarna har redan en hel del egen erfarenhet. Men de vill också lära sig tillsammans. De har fått förvalta en bit mark som ägs av Lidingö församling. Förutom att odla ska de skapa en blomsteräng och förbättra jorden genom att låta hästar beta i hagen som är en del av ängen.

ANNONS

Inga snörräta rader

Nu när juli närmar sig gror rödbetor, zucchini, rödbetor, olika sorters kål och potatis. Här finns inga snörräta rader eller strikta odlingsscheman. Potatisen kom ner i jorden lite sent. Men det får vara så.

Potatisen har odlats genom att man stuckit ner groddad potatis i kartong, sedan har man lagt på halm samt gödsel och se – nu kommer blasten upp.

– Vi börjar i liten skala, lär oss tillsammans. När skördefesten kommer i augusti kanske vi bara äter potatis, säger Helena Lundgren och skrattar.

Föreningsvännen Marie Söderberg är själv en erfaren odlare. Men här handlar det om att lära sig nytt ihop.

– Vi är inga experter, vi vill lära oss och tillsammans, säger hon.

Driver allt utan pengar

Att projektet får växa sakta beror också på att man i princip har en nollbudget.

– Vi har tagit ut en medlemsavgift på 100 kronor. Vi har köpt tre lass hö, det är allt, säger Helena Lundgren.

Andra saker som föreningen behövt har de fått, som de gröna plaststolarna som kanske hade åkt på tippen annars. De har också fått pallkragar, gödsel och plantor. Vattnet till odlingarna får de från musteriet.  Deras ”gräsklippare”, hästarna som ska komma, har de hittat genom kontakter i en annan lidingöförening, Get2Gether. Ett samarbete som både hästarna, deras ägare och Tillsammansodlarna gagnas av.

De lokala samarbetena är viktiga, tycker Marie Söderberg.

– Man skapar nätverk och hjälps åt. Jag tror att det ger ett starkare lokalsamhälle, säger hon.

Ängen ligger mellan Grönsta prästgård och vattnet. Efter ett långt och svettigt pass med odlingen blir belöningen ofta ett härligt dopp från klipporna. I trädgårdsmöblerna som föreningen fått till skänks händer det att folk tar med sig middag ut i det gröna .

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.