Grönt ljus för Spårväg syd – men tufft bud från staten

Staten är med och finansierar Spårväg syd. Det beskedet fick Huddinge i dag - men då vill staten också se 18 500 nya bostäder i kommunen.

Däremot är planen för tunnelbana till Kungens kurva lagd på is.

2023 kan premiärturen med Spårväg syd gå från Flemingsberg via Glömsta och Masmo till Älvsjö.

I dag fick Huddinge besked från Sverigeförhandlarna att staten är med och finansierar projektet, tillsammans med landstinget, Huddinge och Stockholms stad.

– Det känns väldigt bra att de ser vilken potential det finns i Huddinge och vad Spårväg syd innebär för regionen, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

I budet finns inga belopp på hur stor medfinansiering staten kan tänka sig att stå för, inte heller belopp på förskottering. Däremot finns ett förslag på att Huddinge ska stå för 18 500 nya bostäder.

– Det är ett väldigt högt tal och i överkant vad vi trodde, även om vi visste att vi inte skulle komma lätt undan. Det kräver oerhört mycket från oss som kommun. Men det är en förhandling och de går väl ut hårt, säger Donjak.

Kommer parterna inte överens är det möjligt att Spårväg syd skjuts på framtiden, enligt Dronjak.

– Det är ett fullt möjligt scenario. Men vi vet att det är skarpt läge och de interna diskussionerna startar nu på allvar, säger han.

Förutom Spårväg syd, meddelade Sverigeförhandlingen i dag att staten också är beredd att vara med och finansiera tre nya tunnelbanesträckningar; Fridhemsplan-Älvsjö, Ropsten-Lidingö centrum samt Mörby centrum-Täby centrum alternativt Roslagsbana till Stockholm city. Därmed fick Huddinge alltså nej på sin ansökan om tunnelbana från Fruängen till Kungens Kurva via Segeltorp.

– Det är klart att vi hade velat få med tunnelbana också, men vi får trots allt vara glada att de vill gå vidare med Spårväg syd, säger Dronjak.

Förra måndagen fick Huddinge besked att Flemingsberg, och därmed Huddinge är en av 16 kommuner i landet som är med i planerna för ett stopp med höghastighetståg.

– Vi har börjat analysera det budet, men det är tveksamt om vi kan kalla det ett bud för det innehöll lite väldigt lite konkret. Vi vet inte vilka förväntningar staten har på kommunen, säger Daniel Dronjak.

I budet stod inget om statens medfinansiering eller hur stort bostadsbyggande Huddinge måste stå för.

Huddinge kommun har i sin ansökan till Sverigeförhandlingen visat att det finns möjlighet till byggande av sammanlagt 20 000 nya bostäder i Huddinge, bland annat en ny stadsdel med 6 500 bostäder i Loviseberg i Glömsta. Projekten ska dessutom ge förutsättningar för fler arbetsplatser och företagande

Inom en månad ska Huddinge komma med ett motbud till Sverigeförhandlingen.