ANNONS

Grönt ljus för niovåningshus vid Råckstavägen

Här, i parkområdet mellan Björketorpsvägen och Råckstavägen, ska studensbostäderna byggas.
Här, i parkområdet mellan Björketorpsvägen och Råckstavägen, ska studensbostäderna byggas.
Nu är det bara att sätta spaden i marken. Högsta instansen har gett grönt ljus för de "snabba studentbostäderna" i Norra Ängby.
ANNONS

I dag är gräsytan öster om Råckstarondellen i Norra Ängby ett parkområde. Därför får man inte bygga bostäder här enligt detaljplanen.

Men det går att söka om tillfälligt bygglov. Och det är precis det som Svenska bostäder har gjort, efter ett initiativ av ungdomsorganisationen jagvillhabostad.nu.

– Det startade som ett projekt från deras sida. De har sedan varit med och jobbat ihop med planlösingar och vad man värdesätter i sitt boende som ung vuxen, säger Peter Hamrén, projektledare på Svenska bostäder.

Tre flerfamiljshus ska byggas

129 bostadslägenheter fördelat på tre hus om tre, sex och nio våningar ska byggas. För nu har har det tillfälliga bygglovet beviljats av den högsta instansen mark- och miljööverdomstolen.

– Vi håller på att titta över projekten och ser vilka möjligheter vi har att starta produktionen, säger Peter Hamrén.

Det är studenter som ska flytta in i lägenheterna när de är klara. Men husen har bara lov att stå här i fem år, ett bygglov som kan förlängas upp till totalt 15 år. Sedan måste de flyttas.

Notan för markarbeten och avveckling: 17 miljoner

Nära 17 miljoner kronor kommer markarbetena och avvecklingen kosta. Det tycker Svenska bostäder är en rimlig kostnad för att det ska vara värt att ha husen här i bara fem år.

Men några grannar håller inte med. De menar att kostnaden inte alls är rimlig för att ha husen här i bara fem år. De menar också att markarbetena kräver med omfattande arbete än vad bostadsbolaget gör gällande.

– Det här är helt orimligt, säger grannen Per Axberg, som fick rätt i förra instansen.

ANNONS

Snabba hus i Norra Ängby stoppas

Grannarna skickade in sina sista yttranden i målet fredagen den 16 juni. Tisdagen därpå tog domstolen sitt beslut. Det är Per Axberg kritisk till. Han undrar om domstolen verkligen har hann kika på yttrandena ordentligt.

– Det är väldigt märkligt, säger han.

Har ni tagit er tid att läsa igenom yttrandena ordentligt innan beslutet fattades?

– Ja, vi tar del av materialet i målet innan vi avgör det, säger Li Brismo, ett av fyra råd som tog beslutet.

Fakta

Projektet kostar 141 miljoner kronor

Hela projektet beräknas kosta 141 miljoner kronor, inklusive markarbete och avveckling.

Hela projektets byggtid beräknas vara nio månader.

Modulerna ska grundläggas på pålar ner till berget under jorden. För att kunna göra det krävs lokala justeringar av marknivåerna och det grundläggningsarbetet kommer att ta ungefär fyra vekor att genomföra.

Tanken är att husen, när de inte längre får vara kvar, ska flyttas någon annanstans. Marken ska då återställas. Bottenplattorna under husen ska bilas bort och pålarna kapas en meter under marken. Därefter ska platsen fyllas på med jord och återigen bli ett grönområde.

Källa: Svenska bostäder
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.