Sommaren 2025 ska den nya parken vara färdig. I gräsmattans norra del blir det nya träd, samt flera möjligheter till gung: både gungor och dansbana.

Här ska det även gå att grilla och spela boule.

Längs med allt nytt kommer en bågformad, nylagd gångbana att sträcka sig.

– Detta sker utan att tumma på Duvmossens uppskattade stora, öppna grönyta, säger Martin Solberg (MP), ordförande i stadsmiljö- och trafiknämnden.

Marken saneras

Ytan har inte bara ansetts lämplig för nya parkinslag. Historiskt har flera partier beskrivit den som en möjlig skoltomt.

Samtidigt har markprover visat på föroreningar. 2015 meddelade dåvarande KSO:n Jonas Nygren (S) att området behöver ”förbättras”.

När det nu byggs på Duvmossen håller detta på att ske, enligt Martin Solberg.

– Risken för att exponeras för markgifter på platsen är låg, och kommer dessutom att minska i och med projektet då vissa förorenade jordmassor tas bort och ersätts av rena jordmassor, säger han.

Behov av skolplatser

Men skolan då? Behovet av skolplatser i centrala Sundbyberg väntas öka när fler bostäder byggs i projektet för den nya stadskärnan. En annan utmaning är att bygglovet för Duvboskolans baracker på Rissne ängar går ut 2028, varpå de måste ersättas.

Att bygga skola på Duvmossen saknade majoritetsstöd redan 2015. Det är inte aktuellt i dag heller, enligt Ayla Eftekhari (S), ordförande i grundskole- och gymnasienämnden:

– Det är ett grönområde som i dag används.

På byggstaketet sitter kartor som visar hur den nya parkmiljön ska se ut.

På byggstaketet sitter kartor som visar hur den nya parkmiljön ska se ut.

Alexander Kuronen

Hon har även kallat ett förslag om att bygga ut Duvboskolans äldre byggnad som ”inte det troligaste”.

I stället överväger S-V-C-MP-styret en tredje lösning.

– Vi har gett staden i uppdrag att titta på möjligheterna för en ny grundskola i området kring Ekbacken, säger Ayla Eftekhari.

Långsiktig lösning

Även oppositionspartierna M, L och KD vill se en skola på Ekbacken.

– Det är en lösning vi förespråkat i många år, och också den lösning vi uppfattat att många Duvbobor själva föredrar, säger Josefin Malmqvist (M), partiets ordförande i Sundbyberg.

Men lösningen är långsiktig och kommer inte att lösa den mer kortsiktiga ”barack”-frågan. I det ärendet har styret ännu inte landat i något besked.

– Jag är fortfarande optimistisk inför att vi ska lösa det den här mandatperioden och ha en plan för vad som komma skall, säger Ayla Eftekhari.