Min lokala hjälte

Gropig p-plats lagas inte

Kommunen har inga planer på att laga asfalten på parkeringen i Gustavsbergs centrum – i stället planeras ny bebyggelse där.Foto: johan kindbom
Kommunen har inga planer på att laga asfalten på parkeringen i Gustavsbergs centrum – i stället planeras ny bebyggelse där.Foto: johan kindbom
En av centrumparkeringens många gropar fick en kvinna att snubbla och bryta handleden i somras.

Men kommunen vill fortfarande inte göra ­något åt parkeringens usla skick.

Lokaltidningen Mitt i har skrivit om det förut: parkeringens usla skick i Gustavsbergs centrum.

Den gången rasade en bilist mot parkeringens många sänkor och hål i marken. Bilen gick sönder när mannen körde ner i ett av hålen och han frågade sig hur illa det kan gå den dag då någon trampar snett och ramlar på parkeringen.

Den frågan besvarades i somras när en kvinna med matkassar i båda händerna snubblade i en av groparna, föll och bröt ena handleden.

Trots det har kommunen fortfarande inga tankar på att göra något åt parkeringen. Planen är nämligen att platsen bakom centrum ska bebyggas.

– Parkeringen i stort ämnar vi bygga fastigheter på. Det är den långsiktiga planen, säger Peter Frej (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

När Lokaltidningen Mitt i stod på parkeringen för att prata med folk förstod alla direkt att det handlade om groparna. Fyra av fem personer kände till minst en person som har kört sönder sina däck i något av hålen.

För Barbro Bexander från Asp­vik har det gått så långt att hon ibland väljer bort Gustavsbergs centrum – enbart på grund av den usla parkeringen.

– Ibland åker jag inte hit när jag ska handla eftersom jag är rädd om bilen. Ofta åker jag ner till Mölnvik i stället bara därför, säger hon.

Barbro Bexander har själv lyckats undvika groparna, både med bilen och till fots. Men när hon får höra om kvinnan som ramlade och bröt handleden förstår hon att det kan hända.

– När det är mörkt ute har jag själv svårt att se hålen. Jag kan förstå att någon har ramlat, säger hon.

Då och då hjälplagas de värsta delarna av parkeringen. Mer än så kommer kommunen inte att göra, och mer har de heller inte i uppdrag att göra från politiskt håll. Men hjälplagningarna håller inte, utan nya hål bildas.

– Vi har lagat hål på parkeringen flera gånger, men det dyker hela tiden upp nya, säger Peter Frej.

Anledningen är att parkeringen är byggd på träskmark där as­falten bokstavligt talat rinner bort.

– Parkeringen är inte lätt att laga, för den rör på sig. Den ligger på en gammal soptipp och vatten från Ösby träsk rinner där under. Marken sjunker undan. Man måste påla upp marken och i samband med en sådan insats skulle vi vilja bygga fastigheter där för att utveckla centrum, säger Peter Frej.

Fakta

Vad tycker du om centrumparkeringen?

Lena Lind, 
Gustavsberg:

”Det ser bedrövligt ut. Jag har inte körkort och skumpar inte runt här med bil, men det ser inte roligt ut när parkeringen är i så dåligt skick.”
Isabel Pollak, 
Gustavsberg:

”Den är i väldigt dåligt skick. Gropig och vattnig. Då och då kör jag ner i hålen och det är inte skönt. Det är säkert inte bra för bilen heller.”
Karin Poijes, 
Gustavsberg:

”Man får köra slalom runt groparna. Jag har själv undvikit groparna men har hört om folk som har kört sönder däcken här.”
Hans Hagelin, Munkmora:

”Det är så klart inte bra med alla gropar, men så har det ju varit i ett tiotal år nu. Det är bedrövligt.”