ANNONS

Det gror i betongen – och på söndag är det fest

Damir Radovic, Shamsunnahar Reshma och Mustafa Zatara. Det gror i betongen.
Damir Radovic, Shamsunnahar Reshma och Mustafa Zatara ser fram emot söndagens skördefest.
Hösten är här och med det är odlingssäsongen över.
Men för killarna bakom projektet Det gror i betongen återstår en stor skördefest.
ANNONS

Två små odlingar i Rinkeby och en stor odling i Hjulsta. Det är vad Damir Radovic och Mustafa Zatara och mellan 15 och 20 andra Järvabor har lagt sin kärlek på under sommaren.

Damir Radovic och Mustafa Zatara. Det gror i betongen.

Solrosorna som har planterats på kvartersodlingen stäcker sig mellan två och tre meter över marken. Foto: Linus Lindgren

De har odlat allt från solrosor till bönor och pumpor under sommaren. Och nu på söndag får de bokstavligen skörda frukten av sitt arbete.

– Vi ska ha en stor odlingsfest här på söndag. Det blir grönsaksförsäljning, grillning, musik, poesi och dans, säger Mustafa Zatara, som är eventansvarig i för projektet.

Det är tredje året som projektet Det gror i betongen anordnas och de har inga planer på att sluta nu.

– Det här projektet är väldigt lyckat måste jag säga. Vi delar med oss av odlingstips och lär folk här ute hur man odlar. Jag tror att alla som är med tycker att det är roligt, säger Damir Radovic.

Vårdar både relationer och växter

Han säger att projektet handlar lika mycket om kultur som det gör om odling.

– Orden odling och kultur har samma betydelse från början. Och när vi odlar jobbar vi lika mycket med kultur som vi gör med odling. Samtidigt som vi vårdar växter vårdar vi relationer, säger han och forsätter:

ANNONS

– Det är väldigt viktigt att alla ska känna sig välkomna här. Vi vill att de som är här ska känna att odlingen är deras.

Shamsunnahar Reshma Det gror i betongen.

Shamsunnahar Reshma är en av de som har sett till att det gror i betongen. Foto: Linus Lindgren

En av de som bor i närheten av kvartersodlingen på Axbyplan är Shamsunnahar Reshma. Hon har lagt sitt fokus på att odla pumpor.

– Det har varit så roligt att odla här i sommar. Jag har främst odlat pumpor. De har varit jättestora och fina men jag tror att några barn har varit här och tagit dem nu, säger hon.

Fest på söndag

På söndag arrangerar killarna en slags säsongsavslutning med en skördefest vid kvartersodlingen på Axbyplan.

– Det blir poesi, musik, dans, grillning och försäljning av nyskördade grönsaker. Vi försöker att få hit lokala artister som ännu inte är etablerade. Då kommer folk hit för dagen som helhet och inte för en enskild artist, säger Mustafa Zatara.

Damir Radovic och Mustafa Zatara. Det gror i betongen.

”Du måste ta en bild på oss vid det här konstverket, det är riksfett” säger Mustafa Zatara.

Z.E har blommat ut i orten

Mustafa har bra koll på kulturvärlden i Järva och för honom är det viktigt att lyfta upp oetablerade artister och ge dem en platform. Killarna vill inte ta åt sig äran för det men första året hade de, en då relativt okänd, Z.E med på line-upen.  Nu har han vunnit pris för bästa hip hop på P3 guld och han blev utsedd till årets artist på Grammisgalan.

– Det är roligt att det går bra för artister som har varit här. Nästa Z.E kanske är här på söndag. Vem vet? säger han och skrattar.

Det gror i betongen 2018.

En bild från förra årets skördefest. Foto: Lautaro Radović